Да надхитриш врага: 4 военни трика от руските войници

Да надхитриш врага: 4 военни трика от руските войници
Как да си направиш танк от подръчни средства, да разкриеш вражески шпионин и да скриеш секретни материали от “бръмбари”.

Руският народ няма план на действие, той е страшен със своите импровизации. Този анекдот прекрасно описва невероятната находчивост на руснаците дори в на вид безизходни ситуации.

В този материал ще ви разкажем за най-необичайните военни хитрости на руските войници по време на Втората световна война,

“Танкове-трактори”

НИ-1

В първите дни на войната немската армия унищожава голяма част от съветската техника. Страната изпитва остър недостиг на танкове и друга бронирана техника.

Ангел Джамбазки

По време на отбраната на Одеса на съветските войници им хрумва идеята да преоборудват тракторите на танкове. Залогът е направен по-скоро като психологически удар, отколкото като тактически – нито един трактор с оръдие на борда не може да се изправи срещи истински 30-тонен железен гигант.

В крайна сметка към обсадения град от румънските части (които са съюзници на фашистите) съветите изпращат 20 трактора, обшити с железни листи. Войниците пристъпват в атака посред нощта с включени сирени и фарове. И, за изненада и на самите войници, ефектът проработва – румънците започват да бягат.

“Първоначално тракторите в Съветския съюз са правени така, че да могат да се преоборудват под танково производство. Дори ширината на веригите на съветските трактори е като ширината на веригите на съветските танкове”, разказва историкът Ярослав Листов. “Тогава вражеските войски сметнали, че към тях пристъпват “танкове с необичайна конструкция” и в паника започнали да отстъпват. А нашите войници нарекли модела на този трактор “Ни-1” – “За плашене”.

Фалшиви документи

По време на блокадата на Ленинград немското командване регулярно засилило броя на шпионите си в града. Те получавали най-добрите документи, пълни списъци с адреси и контакти, необходими за успеха на операцията си, въпреки че те редовно били разобличавани още при първата проверка на документите.

3 ВМРО

Немското командване не могло да разбере как руските успяват да разкрият измамниците, тъй като за изготвянето на паспортите ползвали най-добрите кадри. Специалистите подбирали фактурна хартия по съветски образец, рисували до съвършенство тогавашните декорации на документите, изваждали секретни значни, но всичко без ефект.

След войната става ясно, че “дупката” е много проста. Най-акуратните и съвестни в работата си германци са направили за тези паспорти телчета от неръждаема стомана. Докато реалните паспорти на Съветския съюз са от обикновени такива, които бързо ръждясват.

“Селски” снайпери

По време на сражения с немските войски на Верхний дон съветските снайперисти успяват без загуби от личния състав да унищожат цяло минометно подразделение.

Немските войски поставят свои подразделения в деретата и добре се укрепяват на място. Имат идеална видимост и възможност за обстрел по всяка настъпваща съветска войска.

Това обаче не пречи на съветските снайперисти да проникнат във вражеските лагери. Двама войници се впускат към дерето и вече унищоженото от германците селище. За да прикрият позициите си, те запалват дървените развалини и се скриват в печката на разрушена къща. До сутринта от куршумите им пада цяло немско подразделение, които така и не разбират, че обстрелът по тях се извършва от стара печка в средата на горящо село.

Да надхитриш немски “подслушвател”

Хитлеристките дешифровчици могат безпроблемно да разшифроват и предават на командването всички радиопредавания и кодове на съветските свързочници и партизани. Тогава отделни партизански отряди решават съзнателно да правят грешки в кодовете си, за да объркат германското разузнаване.

Така вместо бронетранспортьори се появяват бранетронаспаааартьори, сомальоти, вовтомати, бонбешки и т.н. Но черешката на тортата става “широтата и богатството” на руския език – казано просто, псувни. Когато свързочниците получават инструкции да говорят на развален руски чрез куп ругатни, лесният живот на немските дешифратори приключва. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.