Да влезеш в историята: Русия праща на боклука двете най-големи “Акули” на света

Да влезеш в историята: Русия праща на боклука двете най-големи "Акули" на света
В Русия бе взето решение от употреба да бъдат изведени двете най-големи атомни подводници в света от проекта 941 “Акула”, съобщи агенция РИА “Новости”, като се позова на източник от корабостроителния отрасъл.

“По-нататъшната им употреба би била нерентабилна. Те вече са изведени от бойния състав на ВМФ. “Росатом” ще ги изпрати за рециклиране след 2020 г.”, разкри източникът на агенцията, цитиран от “Российская газета“.

Става въпрос за подводниците “Архангелск” и “Северстал”. И двата съда бяха в състава на Северния флот, където бяха зачислени съответно през 1988 и 1985 година.

Самият проект 941 “Акула” е разработен от ленинградското ЛПМБ “Рубин”.

Първата подводница от този тип ТК-208 (тежък крайцер) започва в предприятието “Севмаш” през юни 1976, като тя е спусната във вода на 29 септември 1980 година.

Преди това на носовата ѝ част е изобразена акула, а по-късно нашивки с акула се появяват и на униформата на екипажа.

“Акулите” са най-големите атомни подводни крайцери в света. Дължината им е 172 м, а ширината – 23,3 м. Пълната водоизместимост на всяка от тях е 49,8 хил. тона.

Така в състава на руския ВМФ остава една единствена “Акула”. Това е тежкият атомен подводен крайцер “Дмитрий Донски” от проекта 941У.

Тази атомна подводница бе модернизирана в “Севмаш” за изпитания на новата руска балистична ракета с морско базиране “Булава”. / rbth.com

Разберете повече за този атомен звяр в нашата статия тук:

Атомната “Акула”: железният хищник на Северния флот

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.