Дали американските “невидими” изтребители имат “съветски произход”?

Дали американските "невидими" изтребители имат "съветски произход"?
Американският бомбардировач от 5-о поколение Lockheed Martin F-35 lightning II има съветски произход и контурите на съветския самолет Як-141, според американските медии.

Порталът Task & Purpose съобщава, че появата на новия самолет със “стелт” технология е довела до падането на Желязната завеса.

Компанията Lockheed Martin и строителното бюро “Яковлев” подписват споразумение за сътрудничество през 1991 г., така че американската компания се сдобива с важна информация за самолета Як-141, над който е работено дълги години.

“Това е била много важна информация, която е помогнала да се направи двигателят, който е сърцето на съвременния F-35”, пише порталът.

“F-35 може да се разглежда като пряк наследник на модела Як-141, въпреки че има различни аеродинамични профили и стабилизационни системи”, пише в статията.

F-35As
F-35As

Американски въздушни сили / Р. Нейл Брадшоу

“Данните, получени от съветския проект с вертикално излитане и кацане, със сигурност са използвани за направата на изтребителя F-35. Така стигаме до извода, че той дължи съществуването си на оръжейната програма от съветската епоха”, пише авторът.

Як-141, многофункционален палубен изтребител с вертикално излитане и кацане, има за цел да предпази самолетоносача от вражеска авиация и да бомбардира наземни и морски цели. Той е конструиран през 1970-те години, а първият му полет е извършен през 1987 година. Руската военна авиация никога не го е използвала.

F-35 Lightning II е “невидим” еднодвигателен многофункционален изтребител от пето поколение за борба във въздуха, унищожаване на земни и морски цели и разузнаване. / bg.rbth.com

Дали Як-141 е “бащата” на F-35B според Вас?


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.