Гореща точка! Турция трупа бойна техника по границата със Сирия

Гореща точка! Турция трупа бойна техника по границата със Сирия


Турция трупа бойна техника по границата със Сирия
Танкове М-60 “Патън” са изпратени в граничните райони като част от секретен план на Анкара да овладее нова бежанска вълна
Турция разположи допълнителен брой военни транспортни средства в югоизточната провинция Килис, близо до границата със Сирия. Общо осем камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали през Килис в направление област Елбейли на сирийската граница, съобщава вестник Hürriyet, цитиран от Агенция “Фокус”.

Според анонимен източник на редакцията, който има наложени рестрикции за изяви в медиите, военните средства са били транспортирани при засилени мерки за сигурност и предадени на турските войници от сирийската страна на границата.

Танкове М-60 “Патън” са изпратени на границата като част от секретен план на Анкара да овладее нова бежанска вълна, която би могла да се отприщи след началото на евентуална офанзива на сирийския режим в Идлиб, един от последните бастиони на опозицията на Дамаск.

За проследяване на движението на мигрантите ще бъдат използвани танкове със системи за наблюдение на кратки разстояния.

Турция разшири бежанския лагер Атме от сирийската страна на границата и увеличи броя на постовете си в северозападната провинция Идлиб.

ООН изрази безпокойство, че офанзивата на правителствените сили на Башар Асад ще принуди два и половина милиона души да се отправят към турската граница.

Първият удар вероятно ще бъде нанесен югозападно в Идлиб и долината ал-Габ в близост до крайбрежната зона, в която Русия има свои военни и морски бази.

Друг потенциален фронт може да има в направление юг-югоизток, който би възстановил правителствения контрол над стратегическа магистрала, преминаващ през главните сирийски градове.

От няколко месеца районът, контролиран от опозиционните сили от 2015 г. насам, е обект на удари от военните на Дамаск и Москва, което доведе до разрушаване на инфраструктурата, училища и болници в провинцията.

След кампанята на сирийската армия в Алепо от 2016 г. хиляди бежанци се отправиха към Турция, припомнят от редакцията.
Източник: epicenter.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.