Гореща точка! Русия праща патрул да следи американските кораби в Черно море

Патрулиращият кораб от Черноморския флот “Пытливый” изпълнява комплекс от мероприятия за контрол на действията на десантния кораб на ВМС на САЩ “Форт Макхенри” (USS Fort McHenri/LSD 43), съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от “Интерфакс“.

От ведомството припомниха, че корабите на американските военноморски сили са в акваторията на Черно море от 21:00 че московско време на 6 януари. “В 09:30 ч московско време (на 7 януари) “Форт Макхенри” влезе в румънското пристанище “Констанца”, допълниха от министерството.

Корабът, на чийто борд има около 500 американски морски пехотинци, е с докова камера за пет транспортни катера на въздушна възглавница, предназначени за разтоварване на морска пехота и бойна техника. Водоизместимостта му е 16,1 тона, а дължината – 190 м. Корабът е въоръжен със зенитна артилерия и ракетно оръжие.

“Форт Макхенри” е в състава на ударната амфибийно-десантна група на ВМС на САЩ. Останалите кораби от тази група в момента са в източната част на Средиземноморието, като сред тях са и флагманът на групата USS Kearsarge/LHD 3 и десантният транспортен док USS Arlington/LPD 24. Групата влезе в акваторията на Средиземно море още на 31 декември миналата година.

След началото на кризата в Източна Украйна в Черно море редовно влизат кораби на ВМС на САЩ и други държави от НАТО, припомня “Интерфакс”. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. военните кораби на държави, които не са на Черно море, могат да прекарват в акваторията му не повече от 21 денонощия.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.