Гледна точка: Община Свищов придоби официално терените на бившите казарми, отворен е излаз към река Дунав – продават го

Гледна точка: Община Свищов придоби официално терените на бившите казарми, отворен е излаз към река Дунав - продават го


Многократно предходното и настоящо ръководство на община Свищов правиха опити за придобиването на старите войнишки казарми, които пустееха от близо 20 години.
От 31 август 2018 г. с комисия на Министерство на отбраната, представители на областна администрация и с представители на община Свищов, теренът от 320 декара е официално предаден на община Свищов за стопанисване и управление.
Придобиването на бившите казарми е ключов момент за развитието на Свищов, защото чрез възможностите, които предоставя се създават благоприятни условия за социално-икономическото развитие, не само на общината, но и на целия регион.

Кметът на Свищов Генчо Генчев подчерта, че за първи път във времето на демокрацията община Свищов придобива толкова мащабен терен за своите нужди. „От тук нататък ни предстои изключително много работа по отношение развитието на тази зона на бившите казарми.

Някои изпитват притеснения, че те са дадени като държавна помощ по чл.54 от Закона за държавната собственост, но това не бива да ни притеснява, тъй като в ал.3 на чл.54 от Закона за държавната помощ се дава възможност за реализиране на инвеститорски интерес (съгласно с чл.22а от Закона за насърчаване на инвестициите) на инвеститор, получил сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.
Предстоят ни много срещи и разговори, изработване на подробен устройствен план за развитието на терените, определянето на общодостъпните зони, които ще бъдат поне 20-30%.
Това касае най-вече бреговата ивица, защото за първи път след толкова много години си отваряме излаз към река Дунав.“. Кметът допълни, че темата за новопридобития терен е една много сериозна и обширна тема, която предстои да бъде широко обсъждана.

Към бившата свищовска казарма проявявят инвестиционен интерес белгийски бизнесмени.

Намерението на техния консорциум е да кандидатства за закупуване на терена на закритото инженерно поделение за построяване на завод за производство на газобетонни модули от итонг за сглобяеми жилища, съобщи председателят на общинския съвет доц. Андрей Захариев. Преди консорциумът да уведоми общинската ни управа за предпочитанията си за изграждане на предприятието в запустелия район на бившата казарма, негови представители са проучвали възможност за такова строителство в унгарския град Сегед.

Два са определящите фактора за избора на нашия град – пазарната конюнктура в региона, както и обявените преди броени дни от военното министерство дузина военни обекти за продажба или замяна срещу други имоти, между които са и свищовските казарми.

Белгийските бизнесмени имат вече заявка за участие в търга и предложената от тях цена за площта от 336 дка на порутената бивша казарма е 30 млн. лева. Ако сделката бъде финализирана, то в строителството на тази фабрика биха намерили работа от 500 до 1000 наши съграждани. Намеренията на чуждестранния работодател е бъдещите работници да получават заплати от 300 до 600 евро, поясни намеренията на белгийския консорциум доц. Захариев.

Ето така се разрушава Българската армия !
На практика едно се обещава но всичко се продава за жалост !

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.