Генератор на загуби за терористите в Сирия: руски “снайпер” с калибър 125 мм

Генератор на загуби за терористите в Сирия: руски "снайпер" с калибър 125 мм
Сирийските военни за първи път показаха руската танкова управляема ракета 9М119 “Рефлекс”, която се намира на въоръжение в състава им. В НАТО тази ракета е известна с кодовото название AT-11 Sniper.

Снимка с ракетата бе публикувана на страницата Команданте  в Twitter.

Оръжието е част от боеприпасите на основните бойни танкове Т-90, Т-90А и Т-72БЗ, които в момента са в състава на въоръжените сили на Сирийската арабска република.

“Рефлексите” могат да поразяват цели на разстояние от 100 до 5000 м. Тяхна особеност е насочването им с помощта на лазерен лъч. Максималната скорост на полета им достига 800 м/сек, а средната е около 300 м/сек. Траекторията на полета е спираловидна.

Кумулативната бойна част е с маса 4,5 кг и може да пробива брони с дебелина до 800 мм. Цялата ракета е дълга 695 мм и тежи 16,5 кг.

Първото бойно използване на ТУР 9М119 в Сирия бе фиксирано през юли миналата година. Ракетата бе изстреляна от 125-мм оръдие на танка Т-72БЗ.

В момента на въоръжение в руската армия се намира по-усъвършенстван вариант на ТУР на име “Инвар” и “Инвар М”. Те се различават от първоначалната версия с тандемната си бойна част, което е с по-добра бронепробиваемост.

Създадени са и варианти с термобарически и осколочно-фугасни бойни глави, посочва “Российская газета“.

Вижте също

Петте вида руско сухопътно оръжие, от което противниците се страхуват

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !