В САЩ определиха най-опасните руски бомбардировачи

В САЩ определиха най-опасните руски бомбардировачи
Много руски бомбардировачи днес са модернизирани съветски модели, но те продължават да са мощни и опасни, пише The National Interest.

Американското издание изброява четирите руски самолета, които, според автора, са „най-смъртоносни“.

На първо място е Ту-95 „Медвед“.

Ту-95МС

През 1950-те авиоконструкторът Андрей Туполев е на път да създаде нов тежък бомбардировач, който може да носи 11 т полезен товар на разстояние до 8000 км. В крайна сметка разработката на най-мощния турбовинтов двигател КН-12 води до появата на Ту-95, който след модернизациите си и днес успешно изпълнява поставените задачи.

В списъка следва Ту-22М (по класификацията на НАТО – Backfire).

Ту-22М

Изданието отбелязва свръхзвуковата му скорост от 1,88 Маха, добрата му управляемост и способността му да носи сериозен бомбен товар. Освен това самолетът е въоръжен с 23-мм оръдие и усъвършенствани ракети клас „въздух-земя“.

Сред най-опасните бомбардировачи е и Ту-160, известен като „Белият лебед“ (по класификацията на НАТО – Blackjack).

„Ту-160 действително е звяр с няколко световни рекорда. То е най-тежкият бомбардировач в света и достига максимална скорост от 2,05 Маха“, се посочва в материала.

Авторът посочва, че Ту-160 може да носи почти 40 000 т полезен товар, включително ядрени бойни глави. Модернизацията на радиолокатора и прицела ще позволят на самолета да остане в строя още дълго време.

Особено внимание е отделено на руските бомбардировачи от пето поколение ПАК ДА, отбелязва „Известия„. Според материала те са най-смъртоносни от всички, независимо че още не са постъпили на въоръжение. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.