В Русия се работи по нова версия на тежкия изтребител ​​Су-30

В Русия се работи по нова версия на тежкия изтребител ​​Су-30
В Русия ще бъде създадена нова версия на тежкия изтребител ​​Су-30 – с най-модерните двигатели до момента.

„ОКБ „Сухой“ започна опитно-конструкторски работи под кодовото наименование Су-30СМД. Тази модификация ще получи двигатели АЛ-41Ф-1С, които са серийно монтирани на самолети Су-35″, съобщи източник от авиационната индустрия.

Работи се съвместно с корпорация „Иркут“, която произвежда изтребителите Су-30СМ. Полетните изпитания на новата модификация ще се проведат през 2020 г., според съответните резултати ще бъде взето решение за оборудването на бойните изтребители с новите двигатели.

Освен на Су-35, двигателят АЛ-41Ф-1С е монтиран и на предсерийните образци на Су-57. Това е двувалов двуконтурен турбореактивен двигател с модулна конструкция с управление на вектора на тягата и цифрова система за управление. Неговите характеристики са подобрени чрез нов компресор с ниско налягане и повишен КПД, както и по-ефективна система за охлаждане на турбинните лопатки. / bg.rbth.com

Немски медии прогнозираха, че Су-57 ще предизвика фурор на световния оръжеен пазар!

Западните медии прогнозират, че Русия ще предизвика фурор на световния оръжеен пазар, ако в бъдеще започне да изнася най-новите си изтребители пето поколение Су-57. Публикация с подобно послание, публикувана от журналистите на голямото немско издание Stern, цитира RT.

Като повод послужи заявлението на руския министър на промишлеността Денис Мантуров по време на форума „Армия 2019“, че руското министерство на отбраната е подписало договор с Обединената самолетостроителна корпорация (ОАК) за доставката на 76 такива самолета.

По-рано тази цифра бе съобщена в рамките на съвещание на руския президент Владимир Путин с ръководителите на руските отбранителни предприятия, на което той заяви за необходимостта до 2028 г. напълно да бъдат превъоръжени три авиационни полка на руските ВКС със Су-57.

Опирайки се на данните от руски медии, според които стойността на руския стелт-изтребител 5-о поколение ще струва около €31 млн, немските журналисти правят извод, че няма да се размине само с подписването на договора с военното ведомство, а благодарение на ниската цена при високото му качество руският самолет ще стане едно от най-привлекателните предложения на световния оръжеен пазар (ориентировъчната цена на американския изтребител от пето поколение F-35 е €75 млн. – бел. ред.).

При това, както отбелязват журналистите на Stern, проектът за аналогичния френско-германски „невидим“ самолет до 2028 г. едва ли ще излезе от рамките на опитно-конструкторската разработка. Стоящите на въоръжение в Германия изтребители от четвърто поколение Eurofighter Typhoon дотогава значително ще остареят.

„Така в извънредни ситуации руският самолет ще противостои порядъка на остарелите Eurofighter, значително отстъпващи по технически характеристики“, жалват се журналистите на Stern.

Първият сериен изтребител Су-57 трябва да постъпи в руските ВКС през 2019 г., а вторият – през 2020 година.

Самолетът е предназначен за нанасяне на удари по въздушни, наземни и надводни цели. Притежава малка радиолокационна забележимост благодарение на употребата на „стелт“-технилогии.

Както по-рано разказа в интервю за в. „Красная звезда“ началникът на Главното управление на въоръжението на руските ВС генерал-лейтенант Анатолий Гуляев, Су-57 ще получат въоръжение, превъзхождащо по своите параметри чуждестранните аналози.

Освен това заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко сподели пред медиите, че за изтребителя е започната и разработката на перспективна противокорабна ракета.

Макар някои страни вече да проявяват интерес към евентуалното закупуване на руския изтребител, Москва не бърза да пуска Су-57 за продажби зад граница. Както миналия месец съобщи вицепремиерът Юрий Борисов, самолетът ще се експортира, но едва след приемането му на въоръжение в Русия.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.