В Москва не изключват избухването на пълномащабна война в Донбас в близките дни

Домбас.
Според руското външно министерство са възможни провокации от украинска страна с използването на химическо оръжие.
Руското външно министерство не изключва провокации от страна на украинските въоръжени сили с използване на химическо оръжие на територията на Донбас и последващо разгръщане на пълномащабни бойни действия. За това предупреди говорителят на ведомството Мария Захарова, цитирана от руски медии.

Според заявление на дипломатическото ведомство, в Украйна почти открито се говори за прехвърлянето на допълнителни бойни части с цел нанасяне на удари по териториите на Луганската и Донецката народни републики. Отбелязва се засилена активност на украинските части на Горловското и Мариуполското направления. Не се изключва началото на пълномащабни бойни действия, провокирани от украинската страна.

В последно време украинските медии усилено подготвят общественото мнение за това, че самообявилите се републики готвят употребата на бойни отровни вещества срещу въоръжените сили на Украйна. Различни “експерти” в един глас твърдят пред изданията, че опълченците в Донецк и Луганск се подготвят за употреба на химическо оръжие. Шефката на делегацията на Киев в Парламентарната асамблея на НАТО Ирина Фриз направо заяви, че Русия “разработва биологическо и химическо оръжие, за да ги употреби срещу Украйна”.

Според Захарова, всичко гореуказано дава основание да се предположи с определена сигурност, че в Украйна са разработили планове за провокации с употреба на химическо оръжие, в чиято употреба покровителите на властите в Киев имат богат опит.

Руските медии припомнят също така, че въведеното от украинския президент Петро Порошенко военно положение заради инцидента край Керч изтича на 26 декември.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.