Вторият носител на “Посейдон” ще бъде пуснат на вода предсрочно

Вторият носител на "Посейдон" ще бъде пуснат на вода предсрочно
Атомната подводница “Хабаровск”, вторият носител на стратегическия комплекс “Посейдон” в руския ВМФ, ще бъде пусната на вода в началото на  2020 година.

“АПЛ със специално предназначение “Хабаровск” ще стане щатен носител на “Посейдоните”. Пускането на подводницата на вода ще стане до края на годината, ще се достроява по време на плаване”, заяви източник от военнопромишления комплекс, цитиран от “Российская газета“.

През април “Севмаш” пусна атомната подводница “Белгород” – също носител на “Посейдоните”, но опитен – на нея ще се провеждат изпитанията на комплекса, които ще продължат две години.

Характеристиките на подводницата “Хабаровск” са засекретени. По данни от открити източници корабът ще стане носител не само на шест “Посейдона” – този безпилотен апарат в медиите вече получи прозвище “Торпедото на Апокалипсиса”, но и принципно нова ядрена енергийна установка “Феникс”, предназначена за подводниците от пето поколение.

По компактност и ефективност тя много превъзхожда сегашните реактори и работи без презареждане на гориво през целия срок от службата на подводницата.

“Посейдон” е стратеически дълбоководен безпилотен апарат от междуконтинентален клас с ядрена силова установка. Способен е да се спуска под вода на километър дълбочина, развивайки скорост до 100 възела, благодарение на кавитационната смазка на корпуса от балончета газ, и изминава разстояния до 10 хил. километра.

“Посейдон” може да бъде снабден и с мегатонен термоядрен снаряд и да се използва за унищожението на самолетоносачески групи и бази на стратегически подводници.

Откриването му от съвременни средства на километрова дълбочина е на практика невъзможно. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.