Всичко, което някога сте искали да знаете за култовите руски картечници

Най-надеждното оръжие на планетата има интересна история – а моделът става все по-съвременен и смъртоносен!

Първата партида автомати “Калашников” са произведени през 1948 г., преди да минат строги военни изпитания. Новото оръжие получава името АК-47 и е първата полуавтоматична и напълно автоматична пушка с пълнител за 7,62х39мм патрони. Всяко оръжие има по 30 патрона и може да уцелва мишени успешно на разстояние до 300 м.

Една от основните характеристики на оръжието е неговата надеждност. То работи дори след силни дъждове и пясъчни бури, на температури от -40 до +60 градуса по Целзий.

Дори е копирано от страна членка на НАТО: в средата на 1950-те датски инженер създава леката картечница Madsen

Европейски “Калашников”

Този европейски разбойник е с дизайн, наподобяващ този на АК-47 – с дълга цев и въртящ се затвор. И все пак той се появява твърде късно на пазара на оръжие и губи надпреварата с по-евтини и по-надеждни оръжия като FN FAL и Heckler & Koch G3.

Китайски “Калашников”

В средата на 1950-те дори китайската армия започва да използва автомати “Калашников”. И все пак производителите създават своя собствена версия на AK-47, която и до днес може да бъде намерена на оръжейните пазари по целия свят.

Минават 30 години и на съветската армия ѝ трябва ново съвременно оръжие, което да промени серията АК-47. Производителите решават да променят калибъра и да създадат оръжие, работещо с патрони калибър 5,45х39 мм.

Новото оръжие е използвано за първи път по време на Афганистанската война от 1979 до 1989 година. Според книгата The Gun на Си Джей Чивърс, ЦРУ предлага награда от $5000 на всеки, който успее да плени един от блянуваните автомати.

Черна серия

В началото на 1990-те серията “Калашников” е модернизирана отново, за да покрие стандартите на НАТО. Всички предишни видове автомати, работещи с патрони калибър 5,45 и 7,62 мм, се прераждат в серията 100 или т.нар. “Черен Калашников”.

Целта е оръжията да станат по-леки и надеждността им да се повиши още повече. Благодарение на новите материали, това става възможно.

Серията АК-100 няма дървен елементи, за разлика от старите калашници. Проектантите използват за направата ѝ композитни материали като усилени полиамиди, които удължават живота на автомата.

Друго важно допълнение е подобрената ергономика. Сега всички серийни автомати са с шина “Пикатини”, на която могат да се монтират мерници и оптика, и шини отдолу за гранатомети. Новите автомати са и със сгъваем приклад.

Автомати от ново поколение

В края на януари тази година руската армия най-накрая прие на въоръжение новите автомати АК-12 и АК-15. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.