Всичко, което трябва да знаете за руския изтребител Су-57 от пето поколение

Всичко, което трябва да знаете за руския изтребител Су-57 от пето поколение
Какво прави Су-57 по-добър от американските и китайските изтребители от пето поколение? А кога ще се бие за (о, боже!) самата НАТО!?

За НАТО това може да е първият руски изтребител

През август 2019 г. руският президент Владимир Путин разгледа Су-57 заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на авиошоуто МАКС 2019 в предградията на Москва. Двамата дори обсъдиха потенциалната покупка на тези самолети от Турция – член на НАТО.

Това е единственият съперник на най-добрите американски изтребители.

Су-57 е вторият напълно изграден изтребител от пето поколение в света (Китай все още работи върху своя Chengdu J-20). Той е създаден, за да съперничи на най-добрите американски самолети в небето – F-22 Raptor и F-35 Lightning II.

История на Су-57

Този изтребител е в разработка от началото на XXI век.

Десет години по-късно (през 2010 г.) той излита за първи път в небето.

В началото проектът е широко критикуван поради различни проблеми, които не му позволяват да отговори на изискванията за изтребители от пето поколение. Един от най-големите сред тях е неговият двигател.

През годините той използва “сърцето” на предишното поколение, като така не демонстрира необходимите бойни и летателни способности по време на тестовете. И все пак в края на 2018 г. тези проблеми са решени и Су-57 влиза в серийно производство.

Двигателят на Су-57 е истински звяр

Самолетът получи реактивен двигател от ново поколение и може да лети със скорост над 2000 км/ч, докато маневрира и изпълнява въздушна акробатика, като по този начин е в състояние да избегне по-добре ракетите на врага и да обстрелва.

Невидим за радарите

Едно от най-големите предизвикателства в развитието на самолетите от пето поколение като цяло е скриването им от съвременните системи за ПВО.

За да постигнат това, инженерите трябва да скрият цялото оръжие във фюзелажа. Те също трябва да използват най-новите и скъпи композитни материали в конструкцията на самолета.

Тези задачи са изключително трудни, тъй като изтребителите трябва да издържат във въздуха с претоварване, докато летят с максимална скорост и маневрират по време на въздушни боеве.

Въоръжението също е първокласно

Су-57 има ракети “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, както и 30-мм оръдие. Както споменахме по-рано, те няма да “висят” от крилата, а по-скоро ще бъде скрити вътре в самолета.

По време на сирийската кампания руските Въздушно-космически сили тестват серия оръжия, които могат да бъдат монтирани върху изтребители от пето поколение. Става дума за високо експлозивната запалителна авиационна бомба ОФЗАБ-500 и обемно-детониращата авиационна бомба ОДАБ-500ПМБ.

Разработват се и хиперзвукови ракетни технологии, които да се използват от Су-57, а резултатите ще бъдат обявени в началото на 2020 година.

В руската армия ще има 76 Су-57

Поне толкова са поръчани от военновъздушните сили на страната.

Всеки Су-57 струва $34,4 млн. (!)

Това обаче е само слух. Във всеки случай той е близо пет пъти по-евтин от американския му конкурент F-22 Raptor, който струва на американската армия $146,2 млн.(!) за всеки самолет.

Кой е по-добър – Су-57 или F-22?

И двата изтребителя от пето поколение са шедьоври. И всеки от тях има силни и слаби страни.

Международни авиационни експерти предполагат, че руският Су-57 е много по-маневрен в потенциален въздушен бой в сравнение с изтребителите F-22 и F-35. Анализ посочва, че скъпите “стелт” технологии, внедрени във F-22 и F-35, намаляват драстично летателните им възможности.

Те предполагат, че “американците” са практически невидими за радарите, но, ако бъдат открити по някакъв начин, те имат по-малко възможности да избегнат потенциален въздушен удар.

Къде ще бъдат разположени Су-57?

Те ще бъдат из цяла Русия. Все още обаче не са направени планове за разполагането им на територии на съюзниците на страната, както и във военните бази на Русия в чужбина. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.