Всички тайни на легендарната ракета “Воевода” в едно видео

Всички тайни на легендарната ракета "Воевода" в едно видео
В близко бъдеще излиза от употреба междуконтиненталната балистична ракета Р-36М “Воевода”, съобщи руското министерство на отбраната.

Извън Русия тези ракети са познати под името “Сатана”. Те ще бъдат заменени от най-новите хиперзвукови МКБР “Сармат”.

Ракетата “Сатана” за първи път е представена на 21 март 1986 г., макар и с неуспешен първи пуск. Поради грешка в системата за управление на двигателя ракетата падна и унищожи ракетния силоз. Този провал обаче не попречи на “Воевода” да се превърне в най-мощната, най-тежката, но и най-надеждната ракета в света.

Дължината на легендарната ракета е 34,3 метра, а диаметърът ѝ е 3 метра. Обхватът на “Сатана” е 11-16 хил. км., като поразява целите си с точност до 500 метра.

Като се има предвид диапазона ѝ на действие, пред нея няма невъзможни цели на Земята. Експертите твърдят, че “Сатана” не се страхува от противоракетните щитове.  Освен това Р-36М може да се изстрелва дори при условия след ядрена експлозия. “Сатаната” може да бъде спряна само от директен удар на ядрена ракета по ракетния силоз, но шансът това да се случи е незначителен.

Много от ранните модификации на междуконтиненталната ракета са преработени в ракети-носители “Днепър”, с помощта на които се изстрелват сателити в орбита. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !