Военните медии на Каракачанов се тресат от скандали и далавери

ВОЕННИТЕ МЕДИИ НА КАРАКАЧАНОВ СЕ ТРЕСАТ ОТ СКАНДАЛИ И ДАЛАВЕРИ
Шефът на Информационния център Любомир Денов, който е на две заплати в МО, забърква каши, от които няма излизане.

Новата зам.-шефка от НФСБ Мария Цветкова побъркала армейската телевизия с цензура и я превърнала във филиал на ВМРО. – Ръководството на центъра харчи безогледно пари, купува си дрон за 5000 лв, време е за прокурорска проверка Откакто патриотите взеха властта в МО миналата пролет и влезнаха в масивната сграда на ул.“Дякон Игнатий“№3, военните медии се тресат от скандали. Каквито имаше, когато в министерството дерибействаше Димитър Луджев, по време на първото правителство на СДС.

Вторият кабинет на сините с Иван Костов не остана по назад. Тогава патриотите пак бяха коалиционен партньор и им дадоха да водят информационно-възпитателната дейност в МО, която оглави печално известният Александър Урумов.

След това тази одиозна личност стана PR на още по-печално известният покрай фалита на КТБ шеф на БНБ Иван Искров.

Сега, при кабинета „Борисов-3“, Урумов се върна отново на бял кон във военното ведомство, сложен от Каракачанов за PR на МО, след като дълго време бранеше имиджа на Искров на невинно пиленце по отношение на банковия обир на века.

Това е този Александър Урумов, известен в ДС -средите като агент Абел, сътрудничел на трето и пето управление на ДС, воден от офицера Пуцеков. В момента Урумов се изявява във Фейсбук като активен протестант, въпреки, че във ВМРО са заклети православни християни. Но премиерът Бойко Борисов е над тези неща….

Та ситуацията сега пак се повтаря в малко по-друг вариант. Информационният център на МО, в чиято структура влизат военната телевизия и армейския официоз в. „Българска армия“, се командва от другаря Любомир Денов. Бивш журналист от „24 часа“ и приятел на министъра от няколко интервюта.

Сега центърът е като разбунен кошер заради интриги и цензура. Скандалите вървят по няколко направления. Първото е свързано с кадровата политика. Организират се конкурси за точно определени хора. Един от тях е водещият новините и бивш кадър на фалиралата ТВ – 7 Николай Чадаров. Обявен е конкурс за вакантно място на държавен служител във в. „Българска армия“, който да спечели именно той. Целта е Чадаров да бъде назначен на щат във вестника, но да работи за телевизията.

Кашата е пълна. Колежка от военния канал, която е един от доайените, дошла много преди Чадаров, също решила да кандидатства.

Но от ръководството на центъра я отрязали, заявили й да не подава документи, защото конкурсът бил специално за Чадаров.

А въпросната телевизионна журналистка е с по-висок образователен ценз от конкурента, тъй като е с магистратура от военна академия, каквато той не притежава. Отказали й документите, за да няма следи, защото по обективни критерии тя би следвало да спечели конкурса. Служителите на центъра са разбунени и заради политиката на неравнопоставеност на ръководството спрямо телевизионния канал и вестника.

Приоритет сега е телевизията, която гълта средства като ламя за сметка на газетата. Сагата започва след изненадващото назначение на втори заместник-началник на информационния център, какъвто никога не е имало и от какъвто няма нужда.

И заради когото специално бе променен щатът с постановление на правителството. Защото става дума не за случаен човек, а за една от лидерите на партията на Валери Симеонов НФСБ г-жа Мария Цветкова – бивш организационен секретар, учредител на партията и още по бивш водещ в партийната телевизия СКАТ.

И не реализирал се кандидат-кмет на община „Младост“ в София, въпреки, че е от Ямбол. Длъжността е измислена за госпожата.

На освободен оператор със заплата от 700 лв. щатът услужливо се трансформира в началнически с 2000 лв. основна заплата, на която се начисляват куп екстри. Цветкова трябвало да направи военния телевизионен канал /ВТК/ патриотична телевизия. Защото сега не била. И госпожата развива „бурна“ дейност.

Само за месец веднага след назначаването си ходи няколко пъти в Македония, уж да прави исторически филм, който не включен в творческия план на центъра. Но за сметка на това са похарчени луди пари- над 10 000 лв. за воаяжите. А филмът до ден днешен още никой не го е видял, защото не е готов. Цветкова вече планирала три месеца напред пак да ходи командировка в Македония, за да снима нещо си. Какво- никой не знае. Тепърва се канят външни лица, на които ще се плаща хонорар.

Освен без мислените командировки зад граница и харчене на средства за плащане на външни сътрудници, вероятно близки до госпожата – режисьори и монтажисти, грубо нарушение на вътрешно нормативните документи е да се пилеят пари за продукции, които не са залегнали в утвърден план и са без сценарна книга.

Госпожата привиквала репортерите от канала и им заповядвала усилено да правят исторически филми, без някой от тях да си има и понятие за какво иде реч. Дори заплашвала , че въпросът не се обсъжда, защото тя нарежда за изпълнение. Налагала и строга цензура.

Стилът на управление е на принципа: “Молчать, не разсуждать!“ Което означава императивно и не подлежащо на дискусии стил на ръководството, характерно за едни по други времена, но не и при работа с творчески колектив.

Пред камерите на ВТК се престъргват предимно активисти на ВМРО. Хората дори се шегуват, че центърът е станал нещо като „хайдушка поляна за нереализирани политически войводи.“- филиал на партийната телевизия на ВМРО. С пристигането на г-жа Цветкова като зам. началник на центъра светкавично й е намерен самостоятелен кабинет.

И тя специално си поръчва луксозен комплект от бюро, шкафче и стол, решени в черно и бяло за над 3000 лв. Говори се, че са доставени от странство. Монтажистите и режисьорите в канала се мъчат на стари компютри, които често зацикляли, но за мадам купили чисто нов компютър за 7000 лв.! Почти новият декор на студиото на ВТК, който е конструиран преди три години и е много добър и за който са похарчени близо 30 000 лв. бюджетни средства на МО, тоест народна пара, сегашното ръководство на центъра разваля с лека ръка и прави нов. Защо? Навярно само финансова проверка може да даде точен отговор.

Освен това ненужно са закупени два нови изключително скъпи фотоапарата за 14 000 лв, и то само телата, без обективите, за да правели операторите видеофилми при положение, че снимат с камери. После за тези фотоапарати са купени обективи за 5000 лв.

Така тази безсмислица излиза близо 20 бона. Другият каприз е още по смайващ- информационният център на МО си напазарувал дрон за 5000 лв. А това чудо за какво ще служи, може ли да отговори някои?

Преди това пък са купени резервни части за личния дрон на един от служителите на ВТК. Въобще се пилеят пари без ясна стратегия и визия как технологично ще се обновява ВТК, без да се надгражда със съществуващата база, която върши много добра работа.

Но затова е трябвало някой да се консултира с инженера на центъра, който имено за това е назначен. Но явно никой не го е питал. Ето какви харчове си позволява тази структура на министъра при положение, че във войските нямат пари за кламери и Каракачанов се чуди откъде да намери средства, за да вдигне заплатите.

Ако все пак в центъра влязат проверяващи не е зле да погледнат и новия договор за охрана, подписан от новия директор, за който в МО усилено се говори, че бил на две заплати. Дали е така знае само Краси Каракачанов, тъй като му бил, мълвят още по коридорите на МО, най – довереният човек. Може пък да изскочи нещичко оттам.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.