Военен експерт: Скоростта на настъпление на руските войски е най-бързото напредване на войските в историята

Военен експерт: Скоростта на настъпление на руските войски е най-бързото напредване на войските в историята
Скот Ритър е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота и автор на книгата „SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump“.

Служил е в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), служил е в щаба на генерал Шварцкопф по време на войната в Залива, а от 1991 до 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак. Twitter @RealScottRitter

Американският експерт Скот Ритър за военната операция на Руската федерация в Украйна:

Аз анализирам като военен. Прекарах много години в началото на кариерата си, изучавайки тактики за затваряне и унищожаване на съветските сили чрез огнево маневриране. Познавам тези момчета. Изучавах ги 35 години, тяхната доктрина и оборудване, тяхната тактика на действие.

Това, което виждаме, е класическа многовекторна стратегия. Целта му е да свърже вражеските сили, да ги задържи на място, да унищожи командните пунктове, да обгради вражеските сили и да превземе стратегически важни обекти. Заобикаляне на укрепени райони, където битката би била твърде интензивна. Не е лесно да не им позволим да грабнат инициативата.

Скоростта на настъпление на руските войски е по-висока от скоростта на германските войски в операция Блицкриг през Втората световна война. Така че, ако някой каже „бавно“ – не, не е бавно, това е най-бързото напредване на войските в историята.

Особено като се има предвид, че украинската армия се състоеше от 260 000 души персонал, обучен и оборудван по стандартите на НАТО, с тясно свързана система на командване, ефективно управлявана от офицери. Струва си да се обмисли и подкрепата на 200-300 000 резервисти, спомагателни части и служби.

И така руснаците започнаха със 190-200 000 войници, за да се изправят срещу сила от 600 000 войници. Обикновено в началото на кампанията ще имате предимство три към едно в офанзивната страна. Руснаците започнаха операцията с предимство едно към три или едно към четири от украинска страна.

Но въпреки това загубите за последната седмица показват 1 към 6 в полза на руснаците. Обикновено в съвременните сблъсъци по време на Втората световна война, широкомащабни битки за унищожение, например германците в битки с американците, като се има предвид, че американците печелят, на всеки убит американец имаше 1,3 1,4 германци. Това съотношение позволи на американците да спечелят битки и да продължат напред.

Съотношението на руски и украински 1 към 6 е съкрушително поражение за украинската страна. Една от причините, възпрепятстващи напредването на руснаците, е, че руската страна обяви намерението си да избегне жертви сред украинските военни. За мен, както и за всички, беше абсолютна изненада, че започнаха операцията с една ръка, вързана зад гърба. Напредъкът е много спокоен и много внимателен. Руснаците се опитаха да преговарят с всички, които заеха укрепени позиции, в опит да сведат до минимум цивилните жертви и унищожаването на градските съоръжения. Руснаците демонстрираха отказа си да убиват украински войници в казармата си. Но можеха. Вместо това ги оставиха да спят спокойно и казаха – „предпочитаме вие да останете в казармата си и да се откажете от съпротивата, защото претенциите ни не са към вас, ние ловим по-големи риби“.

За съжаление на руснаците, украинците са решили да се бият и се бият много достойно. Не мога да подценя смелостта и устойчивостта на украинските военни.

Те се изправят срещу добре обучена и добре оборудвана руска армия, която има тактически и оперативни предимства. И украинците демонстрират доста достойни сблъсъци. Но губят, губят безнадеждно. И мисля, че по-рано, дори по-скоро, отколкото късно, ще видим пълна капитулация. Когато им свършат боеприпасите, остават без храна, остават без питейна вода и гориво и ще бъдат изправени пред избор – безполезна съпротива или смърт.

Лий Камп: Много се говори в американската пропаганда, мога да цитирам твоя цитат в Туитър като пример – „на практика всичко, което се говори по западните канали за действията на руснаците в Сирия, не е вярно“. Според вас как се отнасят руските войски към цивилните жертви?

Скот Ритър: Руските войски умишлено са се лишили от огромно предимство на съвременната военна доктрина – решаващо предимство в огневата мощ. Бих казал дори абсолютно превъзходство. Обичайната руска стратегия е да локализирате целта и да я изгорите с силен огън от артилерия за залпови ракетни системи, минохвъргачки и след това да прехвърлите броня върху всичко, докато бъде открита нова цел и процедурата трябва да се повтори. Тактиката е изключително ефективна и изключително брутална.

Ако се приложи към вражеска формация, разположена в градска зона или в гъсто населено предградие, това ще доведе до смъртта на десетки хиляди цивилни. Руснаците изоставиха тази тактика. Никъде не са го използвали. Когато стрелят, те се ръководят от информация за разузнавателната операция, възможностите на противника и местоположението му. Войната е неточна наука. Казвам ти го като човек, който знае това от първа ръка.

Проучили сте целта, избрали сте най-подходящите оръжия за премахване на целта. И изведнъж се оказва, че разузнаването е сгрешило или боеприпасите са довели до унищожение, което не е типично за него. И във всеки случай, когато се водят битки в райони, където живеят хора, хората плащат най-висока цена. И това се случва в момента. Но да се твърди, че руснаците умишлено се насочват към цивилното население, е абсолютно изкривяване на реалността.

Руснаците са много, много внимателни при използването на оръжие. Когато използват тежки оръжия, например в Харков използваха реактивни системи за залпово изстрелване в битки в частни сгради. Но това, което западните медии няма да ви кажат, е, че руснаците са изпратили разузнавателна група в този район преди това. Тя попадна в засада и унищожена от украинските военни, които се бяха окопали в района. Такъв резултат от разузнавателна операция автоматично превръща района в легитимна бойна цел.

Съжалявам, но това са правилата на войната. Ако сте взели решение да се защитавате в жилищни райони, не можете да се оправдавате, това вече не е военно престъпление, ако руснаците ударят тези райони. Мисля, че руснаците се провалят в един аспект и това е по отношение на пропагандата. Не казвам, че бих искал руснаците да лъжат. Но бих искал те да представят своята гледна точка в тази конфронтация. Това, на което се противопоставят, не е само пропаганда от украинското правителство.

Трябва да се има предвид, че ЦРУ си сътрудничи тясно с украинското министерство на информацията. А ЦРУ отговаря за това, което се нарича „информационна операция“. Това е операция под прикритие, политическа акция, извършена с разрешение на президента на Съединените щати. И причината, поради която трябва да получат одобрение от президента, е, че ЦРУ обикновено няма право да манипулира информация, която би имала въздействие върху американската общественост.

Те могат да лъжат, правят го доста успешно. Но им е забранено да лъжат, ако това засяга гледната точка на американците. И точно това правят сега. Те разпространяват дезинформация.

Или, да го кажем по този начин, те провеждат добре обмислена информационна операция, за да постигнат вътрешнополитически резултати в Русия. Смисълът всъщност е свалянето на режима. Те искат Путин да бъде свален. Следователно те създават вътрешно недоволство в Русия и ще насочват това недоволство заедно със санкциите и политическите механизми. Всичко трябва да работи заедно.

Санкциите не работят сами по себе си. Санкции, насочени към определен клас граждани в Москва, които САЩ смятат за ориентирани към Запада. И затваряйки достъпа до ползите от сътрудничеството със Запада за тази класа, вие нарушавате нейния начин на живот. САЩ искат тази класа да излезе от контрол и да свали техния Саддам. Това е операция за промяна на режима. И пропагандата в Украйна не се ограничава до преувеличаване на украинските победи, както обикновено правят военните, или омаловажаване на руските успехи. Това е манипулиране на информация в Русия и в Европа.

Да си припомним НАТО – това е една неспособна организация, която изскочи позорно от Афганистан. Как ще ги изправите срещу това, което се случва сега? Как ги накараш да се противопоставят на това, на което са способни руснаците? Трябва да започнем информационна операция, предназначена да промени общественото мнение в Европа. Но не директно. Американската общественост също попада под влиянието на пропагандата. Не можете да накарате ЦРУ да прокара лъжа тук и у дома по CNN да каже „да, всичко е лъжа“. Не е нужно да правите тези отчети. Не е вярно.

Трябва да съобщавате само истината. Не, те оставят лъжите да заживеят сами. Това изисква одобрение от правителството. Така че президентът на Съединените щати участва в операция, която измами американската общественост и хората трябва да вземат под внимание това.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.