Военен експерт: Пхенян може да отговори ефикасно на евентуален удар на САЩ

Военен експерт: Пхенян може да отговори ефикасно на евентуален удар на САЩ
Северна Корея заяви, че има готовност да даде отговор на всякакви агресивни действия от страна на САЩ

Военният експерт Павел Золотарьов изрази мнение в ефира на радио „Спутник”, че това противопоставяне може да доведе до сериозна ескалация на конфликта, предава РИА Новости, цитирана от “Фокус”.

Министерството на външните работи на Северна Корея смята, че изпращането на американската ударна авионосна група към Корейския полуостров доказва агресивните намерения на САЩ, на които Северна Корея е готова да отговори, съобщи Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК).

„Изпращането на атомния самолетоносач „Карл Винсън” към акваторията край бреговете на Корейския полуостров – РИА Новости доказва, че сценарият за инвазия на САЩ в Корейската народнодемократична република (КНДР) е достигнал сериозна фаза.

Ако САЩ се осмелят да направят избор в полза на военните действия, крещейки лозунги за „превантивен удар” и „унищожаване на щабовете”, КНДР е готова да реагира чрез всякаква желана от САЩ форма на военни действия”, се казва в цитираното от ЦТАК изявление на говорителя на севернокорейското външно министерство.

В изявлението се казва също, че Северна Корея не проси мир, но винаги е „готова да се защити със силата на оръжието”. По-рано се съобщаваше, че ударното съединение на военноморските сили на САЩ със самолетоносача „Карл Винсън” се е насочил към района на Корейския полуостров. В групата влизат и два разрушителя и един крайцер с управляеми ракети на борда, които са способни да прихващат балистични ракети.

В неделя съветникът на американския президент по националната сигурност Хърбърт Макмастър подчерта правомерността на това решение, отбелязвайки, че наличието у Пхенян на ядрен арсенал е „неприемливо”. Той добави, че Доналд Тръмп е поискал военните да бъдат готови да „предложат целия спектър от възможности за отстраняване на тази опасност”.

Заместник-директорът на Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките, генерал-майор от запаса Павел Золотарьов смята, че изпращането на американската авионосна група към Корейския полуостров показва определени способности за бързо предислоциране на сили.

„Но що се отнася до възможността за нанасяне на удар, може би у някои се зараждат идеите да повторят успеха на някогашните израелски бомбардировки на ядрени обекти на територията на Ирак, с които беше спряна ядрената програма на страната. Но тук имаме съвършено различна ситуация. Северна Корея може да отговори и при това доста ефективно: може да нанесе артилерийски удар и в зоната на поражение да се окаже столицата на Южна Корея.

А това може да доведе до такава ескалация на конфликта, при която да се наложи сериозна намеса на САЩ и защита на Южна Корея от страна на американските въоръжени сили”, заяви Золотарьов в ефира на радио „Спутник”. Все пак, спорен него и в САЩ, и в Южна Корея разбират цялата опасност на ситуацията.

„Мисля, че американските военни имат трезва преценка. Неслучайно те уведомиха руските си колеги по техните канали за предстоящите удари по летището в Сирия [американския ракетен обстрел по авиобаза „Шайрат” – б. пр.].

Така че трябва да се безпокоим повече за трезвата оценка на политиците. Що се отнася до Южна Корея, там също разбират, че нямат способности да отразят удари на КНДР и щетите ще понесат, на първо място, самите те. Американците все пак ще останат встрани”, смята военният експерт.
Източник: blitz.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.