ВИДЕО: “Реактивни танкове” в действие на учението “Запад 2017”

ВИДЕО: "Реактивни танкове" в действие на учението "Запад 2017"
Т-80 се завръща във войската.

На полигона на стратегическото учение “Запад 2017” се появиха танкове Т-80, съобщиха руските медии. Модернизираните машини са в добра форма и заедно с БМП-2 атакуват условен противник.

Т-80 е единствената серийна бронирана машина в света с газово-турбинна силова установка и първият танк с вградена динамична защита. Разработен е на базата на Т-64 през 1976 г. и е пуснат през 1998 година. През 2007 г. ръководството на руската армия решава да замени тези машини с дизеловите т-72.

Сред недостатъците на Т-80 са високият разход на гориво, несполучливата конструкция на  мястото, където се съхраняват мунициите – наследство от Т-64, сложността, ненадеждността и високата му цена: газово-турбинният танков двигател струва 10 пъти повече от дизеловия.

В същото време обаче “реактивните танкове” са високоустойчиви на прах, горещина и студ, отличават се със завидна високопроходимост и плавен ход при стрелба.

В момента Т-80 се извеждат от складовете и се връщат във войската, като се унифицират с последните модификации на Т-72 по прицел и защита.

Вариантът, наречен Т-80БВМ, участва активно в руско-беларуските учения – във видеото може да го видите след 1:19 минута. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !