ВИДЕО: И куршумите стават на парчета – вижте изпитанията на комплекса “Махаон-Практика”

ВИДЕО: И куршумите стават на парчета - вижте изпитанията на комплекса "Махаон-Практика"
В интернет се появи видео, на което се демонстрират способностите на комплекса “Махаон-Практика”.

В програма “Приемка” на ТВ “Звезда” беше изпробвана непробиваемата от куршуми мрежа “Махаон-Практика”. Разработката е на Центъра за специални инженерни съоръжения. Още не е приета на въоръжение, но експерименталният модел вече се тества във военната база “Хмеймим” в Сирия, отбелязва “Российская газета”.

Комплексът, предназначен за защита на различни военни обекти, външно прилича на метална ограда. Променя траекторията на полета на куршума и не позволява да се води насочен огън.

Именно това е демонстрирано в ефира на ТВ “Звезда”. Първо през заграждението стрелят с пистолет “Макаров”, поставен на 20 см от решетката.

Един куршум просто се забива в стоманената мрежа, другите се пръскат на малки фрагменти.

Според генералния директор на Центъра за специални инежерни съоръжения Олег Шаповалов, ако стрелецът се намира на 5 м от “Махаон”, а целта му е на 3 м от мрежата, вероятността от попадение е под 10%.

След това решават да стрелят с по-мощен пистолет – “Яригин”. Но и тук зад панела минават само парченца от куршума.

Дори автомат “Калашников” не успява да се справи с “хитрата” мрежа.

Същия резултат дава и снайперската винтовка СВ-98 от 7,62-мм калибър.

Накрая идва ред и на гранатомета ГП-25 “Костер” с осколочна граната ВОГ-25. Радиусът ѝ на поразяване е 10 м. Гранатата прави забележими дупки в мрежата, но все пак силата на изстрела е потушена и от другата страна на препятствието преминават само фрагменти.

А ръчната щурмова граната РГН с радиус на поразяване на осколките до 15 м също не успява да “пробие” през преградата.

“Въпреки привидната простота в изделието е реализиран много сложен замисъл”, пояснява Александър Муйземнек – завеждащ катедрата за теоретична и прикладна механика и графика на Пензенския държавен университет.

С помощта на математическо моделиране учените са определили оптималната дебелина на прътите, плътността и формата на разположението им в пространството. Разстоянието между тях е такова, че куршумът да не може да премине в отворите.

Оградата е направена от мека и вискозна стоманена тел. Ако беше изработена от твърда стомана, куршумът нямаше да се пръска, а щеше да пробива решетката. И тогава фрагментите на решетката също биха се превърнали в опасност.

Друго предимство на комплекса “Махаон-Практика” е, че е по-евтин от масивната броня и бронираното стъкло.

И все пак, предвид резултатите от изпитанията, конструктурите имат още над какво да работят. Олег Шаповалов уверява, че разработчиците ще анализират резултатите от тестовете, за да направят комплекса още по-надежден. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.