ВИДЕО: Ексклузивни кадри от първия полет на Су-57 с новите двигатели

ВИДЕО: ексклузивни кадри от първия полет на Су-57 с новите двигатели
Изтребителят от пето поколение направи първия си полет с новите двигатели, чиито характеристики се пазят в тайна.

В подмосковския гр. Жуковски се проведоха изпитания на първия руски изтребител от пето поколение Су-57. Това на практика е Т-50, но с по-голям двигател втори етап на разработка. Полетът бе успешен и продължи 17 минути. Самолетът бе управляван от изпитателния пилот от конструкторското бюро “Сухой” и Герой на Русия Сергей Богдан.

Става въпрос за голям пробив в руската авиационна индустрия, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Су-57 може да изпълнява задачи, за които по-рано са били нужни три изтребителя.

Според Мантуров новата машина има уникален планер, иновативна цифрова система за управление и свръхмодерни нови двигатели. Характеристиките на  Су-57 се пазят в тайна.

Това, което все пак се знае, е че Су-57 спада към класа на тежките изтребители.

Перспективният авиационен комплекс за фронтова авиация Т-50 (ПАК ФА, Су-57) е руски многоцелеви изтребител с максимална скорост на полета от 3 хил. км/ч. Самолетът може да носи управляемо оръжие “въздух-въздух” и “въздух-земя”. Част от ракетите и бомбите са разположени в отсеците вътре във фюзелажа, благодарение на което машината става по-незабележима. За близък бой в Су-57 има едно 30мм авиооръдие.

Машината разполага с принципно нов комплекс от дълбоко интегрирана авионика с висока степен на автоматизация на управлението и интелектуална поддръжка на екипажа. Това позволява на пилота да се концентрира върху изпълнението на техническите задачи.

Първият полет с ПАК ФА се състоя на 29 януари 2010 г. в Комсомолск-на-Амур. Оттогава в летателни изпитания са участвали девет такива самолета с двигатели от първи етап на разработка.

През 2018 г. руското военно министерство планира да сключи договор за доставка във войската на първата партида изтребители от пето поколение Су-57, които ще постъпят на въоръжение през 2019 година. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.