ВИДЕО: В Русия създадоха робот с изкуствен интелект за спасяване на давещи се хора

ВИДЕО: В Русия създадоха робот с изкуствен интелект за спасяване на давещи се хора
Системата автономно локализира оцелелите в зони на корабокрушение и се разгръща в спасителна капсула.

В края на юни на военно-техническия форум “Армия 2019” в Москва руските инженери разкриха последната си разработка – издирвателно-спасителния дрон “Аврора” с изкуствен интелект, който може самостоятелно да открива давещи се хора и да се превръща в спасителен сал.

Russia Beyond интервюира разработчика на системата.

“Роботът разполага с изкуствен интелект и невротехнологии, които му позволяват да търси хора в морето със своето ‘техническо зрение’. Това е наше собствено вътрешно развитие и ноу-хау”, каза Иван Анцев, изпълнителен директор на “Радар ММС” и кандидат на техническите науки (Доктор по инженерни науки).

Той обясни, че специални неврони и данни се зареждат в изкуствения интелект на дрона, който може да различи хората от останките във водата.

“Нашият робот вече се използва от руското министерство на извънредните ситуации”, добави Анцев.

Той отбеляза, че не знае за подобни чуждестранни разработки, които да могат самостоятелно да търсят хора на мястото на катастрофата и да плуват до тях.

Как дронът стига до зоната на бедствието?

На мястото на катастрофата “Аврора” се изхвърля от хеликоптер, оборудван с локатори за търсене и оптометрични и радиоелектронни станции.

Този тип хеликоптер може да излита и каца на места, които не са предварително подготвени – както в градски райони, така и в морето. В същото време е в състояние да открива обекти (вариращи от потъващ кораб до нефтено находище) в условия на силен дъжд и мъгла, т.е. при нулева видимост.

В момента има две версии на хеликоптера: голяма, която може да носи до 150 кг, и малка, която се използва за “Аврора”.

Всяка от машините наблюдава околността на разстояние от няколко километра и “вижда” всичко под водата на дълбочина 100 м от перспективата на птичи поглед.

Освен министерството на извънредните ситуации на Русия, машините на компанията се ползват от “Газпром” и “Роснефт” за спасителни операции на нефтено-газови съоръжения в морето и за търсене на нови находища. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.