Важно: Русия официално направи първия съвременен турбореактивен двигател за гражданската авиация

Важно: Русия официално направи първия съвременен турбореактивен двигател за гражданската авиация
Един от най-важните, скъпи и престижни проекти в историята на руската индустрия получи сертификация – около 60 млрд. рубли (800 млн. евро) са изразходвани за реализирането на проект за създаването на авиационни двигатели ПД-14.

Значението му е огромно, защото на неговата база ще се разработи цяло семейство двигатели за различни цели, които ще задвижват самолети, хеликоптери и промишлени мощности за производството на електроенергия.

Новият руски авиодвигател ПД-14 получи типов сертификат. Документът бе подписан от ръководителя на “Росавиация” Александър Нерадко, съобщи пресслужбата на министерството на промишлеността и търговията, цитирана от информационния портал “Ведомости“.

“Фактически получаването на типов сертификат потвърждава готовността на ПД-14 за реализация и експлоатация. Можем да констатираме: успешно е създаден първият в съвременна Русия турбореактивен двигател за гражданската авиация”, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Следващият етап е валидацията на типовия сертификат за двигател ПД-14 в европейската агенция EASA, продължи Мантуров. Очаква се тя да стане факт през 2019 година. Едновременно започват и изпитанията на пътническия самолет МС-21 с двигател ПД-14, съобщи министърът.

Сроковете за разработката на двигателя първоначално бяха синхронизирани с тези за създаването на самолета в корпорация “Иркут”. Но летателните изпитания на МС-21 се провеждат с американски двигатели PW1400G, които вече имат международен сертификат.

С разработката от 2008 г. се занимава пермският “Авиадвигатель”, производството се планира да се извършва в Пермския моторен завод, а и двата са част от Обединената двигателостроителна корпорация (ОДК, под контрола на “Ростех”). Според данни от 2016 г. разходите около създаването на двигателите възлизат на около 60 млрд. рубли (около 800 млн. евро).

Този проект е един от най-важните и скъпите за цялата история на руското машиностроене, а това е първият изцяло руски двигател от такъв клас, разработен за последните 30 години.

На базата на ПД-14 се планира създаването на семейство двигатели под различни названия, включително ПД-7 за “Сухой Суперджет” и ПД-10В за замяна на украинския Д-136 на вертолет Ми-26. На базата на газогенератора на ПД-14 могат да бъдат създадени газопомпени агрегати или дори газотурбинни електростанции с мощност от 8 до 16 MW.

Една от модификациите на ПД-14 се планира да се инсталира на разработвания военнотранспортен самолет Ил-276. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.