ВИДЕО: Американци сравниха бойните хеликоптери Apache и “Алигатор”

ВИДЕО: Американци сравниха бойните хеликоптери Apache и "Алигатор"
Американските анализатори стигнаха до извода, че руският хеликоптер е по-устойчив и по-въоръжен, а този на САЩ лети на по-големи разстояния.

Експертите от интернет портала Facts Box сравняват бойните способности на американския хеликоптер Boeing AH-64 Apache и руския Ка-52 “Алигатор”, пише rg.ru. Според тях тези бойни машини са най-модерните щурмови хеликоптери в света.

Анализаторите оцениха хеликоптерите по 5 критерия, резултатите от които събраха в един видеоклип с продължителност от 8 минути. В рамките на месец той събра около 300 хил. гледания от потребители в интернет.

След анализите на AH-64 и Ка-52 експертите заключват, че руският “Алигатор” превъзхожда Apache по отношение на устойчивостта и въоръжението. Специалистите отбелязват, че Ка-52 е първият боен хеликоптер в света, който има система за катапултиране, при това в пилотската кабина са поставени стоманени пластини, които предпазват пилотите от преки удари с 20-мм снаряди. Американският вертолет от своя страна е защитен с керамични пластини.

В арсенала на “Алигатора” има 30-мм оръде 2А42, авиобомби, управляеми противотанкови ракети “Щурм-ВУ” и “Вихър”, пробиващи всяка броня заедно с активната ѝ защита. Той може да носи и бордови ракети клас въздух-въздух за близък бой “Игла-В”, както и неуправляеми ракети “въздух-земя”. Оборудван е и с радиолокационна станция “Арбалет”.

Въоръжението на AH-66A Apache се състои от 30-мм оръдие М230, монтирано в установка в долната част на фюзелажа под седалката на оператора. За борба с танкове вертолетът е въоръжен с ПТУР Hellfire с полуактивно лазерно самонасочване. При необходимост на всеки от комплексите за окачване вместо ПТУР може да се разположи по една пускова установка, всяка от които да носи по 19 неуправляеми авиационни ракети 70-мм калибър.

Apache превъзхожда руския вертолет по диапазон на полет с около 150 км. Но благодарение своята коаксиална роторна система “Алигаторът” може да лети “назад” със 130 км/ч и странично със 100 км/ч, изпълнявайки акробатика, недостъпна за други вертолети.

Руският Ка-52 освен това показа и нагледно възможностите си по време на операциите срещу бронираните превозни средства на терористите в Сирия. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.