Руски генерал: Бойната екипировка “Ратник” превъзхожда чуждестранните аналози

Руски генерал: Бойната екипировка "Ратник" превъзхожда чуждестранните аналози
По думите на главнокомандващия на Сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков, руската бойна екипировка “Ратник” превъзхожда по параметри чуждестранните аналози, включително и американските.

По негови думи руската екипировка е без конкуренция по маса, устойчивост на куршуми и балистична резистентност. Също така оптико-електронните прицелни средства имат по-добър обсег на откриване и разпознаване на цели, по-висок е и температурният диапазон на работата на различните елементи от оборудването.

В интервюто си за вестника на руските ВС “Красная звезда” Салюков разказа, че руската екипировка е на нивото на най-добрите чуждестранни аналози и значително надхвърля показателите за сигурност на индивидуалната защита на военнослужещите. Според него “Ратник” тежи с около 2,5 кг по-малко, но осигурява до 1,3 пъти по-голяма защитена площ на жизнените органи на военнослужещите.

Салюков добави, че в рамките на проведената контролна експлоатация на елементите от бойната екипировка са проведени и сравнителни изпитания на 5,45 и 7,62-мм автомати, разработени от АО “Концерн “Калашников” и АО Завод “В.А. Дегтярев”. Оказва се, че по конструктивни особености и експлоатационни характеристики военнослужещите от сухопътните, Въздушно-десантните войски и морската пехота на ВМФ предпочитат техническите решения, реализирани в АК-12 и АК-15. А военните от подразделенията на Спецназ предпочитат автомати 6П67 и 6П68. Ръководството на военното ведомство одобри приемането на въоръжение на тези образци автомати.

В перспективната екипировка е предвидена интеграцията на мини- и макророботехнически комплекси и безпилотни летателни апарати. Освен това се планира в комплектите да се включат и екзоскелети.

По думите на главнокомандващия също така е разработен и изготвен електронен модул за оценка на функционалното състояние на военнослужещия, способно да работи и автономно, и в състава на системите за контрол. Той позволява да се регистрират физическите параметри на организма в реално време. Салюков подчерта, че в близко бъдеще ще бъде тестван в подразделенията на Сухопътните войски. / rbth.com

С „Ратник“ руските бойци са неуязвими

Руската армия обяви цената за “Ратник-2” – бронираната екипировка от ново поколение

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.