БМД-4М падна от небето

БМД-4М падна от небето
За нуждите на изпитанията на новата парашутна система Бахча-У

БМД я „изхвърляха“ от тежкия транспортен самолет Ил-76 цели 11 пъти. Самата система Бахча-У има основните парашути – 11 гигантски купола с площ 350 кв. м всеки – размерът на едно прилично жилище. Технологичното решение, използвано в тези огромни парашути, позволява да се намали претоварването на екипажа вътре в машината по време на приземяването. След като машината вече е на земята, парашутите се разкопчават автоматично и тя веднага може да влезе в бой.

За десанта, чиято задача е да се действа в дълбокия тил на врага – без поддръжката на танкове или артилерия, боевата машина е истинско спасение за пехотата. Съвременната БМД-4 е машина с голям запас от гориво (за 500 км), висока скорост (около 70 км/ч), усилена бронезащита и повишена огнева мощ. Благодарение на тези качества машината от група „крилата пехота“ за кратко време може да разгроми противника на негова територия и да остане невредима.

Остава само да се достави техниката непосредствено на бойното поле – безопасно за хората, които са вътре в машината при осъществяването на десанта със самолета. Не бива да се разделят хората от машината, защото така биха изгубили безценно време след приземяването, за да се доберат до БМД и да я приведат в бойна готовност. Загубата на време по време на боен конфликт неизбежно влече след себе си големи човешки загуби. Точно затова екипажът на новото БМД остава в машината по време на спускането ѝ от самолета.

Да се направи така, че тежката машина да се спусне от небето без загуба на бойни качества или личен състав, съвсем не е проста задача, особено като се отчита тежестта ѝ (13,5 т), която е увеличена от модернизираното въоръжение и боекомплекти. Предшественицата на новата машина БМД-3 тежеше не повече от 5 тона.

По време на изпитанията на новата десантно-парашутна система Бахча-У, които се проведоха в края на миналата година, военните установили, че БМД-4 може да прави десанти заедно с екипажа вътре, без да се страхуват за живота му, а машината може да бъде приземявана на точно зададеното място.

Русия е единствената държава, която практикува десант, при който машината и екипажът са заедно. Французите се опитаха да направят подобно нещо, но се отказаха от проекта след гибелта на човек по време на изпитанията. Другите европейски страни така и не се решиха да пробват десант на машини с хора на борда.

Изпитанията на парашутно-десантната система Бахча-У още не са приключили и ще продължат до края на 2016 г., съобщи за „Руски дневник“ холдингът „Технодинамика“, който е неин разработчик. През 2017 г. ще започнат доставките на системата за руската армия.


Loading...

Както нейната предшественичка БМД-3, така и БМД-4 не само лети, но и плава. По време на плаване тя развива скорост от 10 км/ч, а водни прегради преодолява без всякаква подготовка. Подобна универсална бойна машина е задължителна за руските военни по време на десант на бронирана техника и пехота.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.