Безшумен автомат за руските спецчасти

Безшумен автомат за руските спецчасти
Концернът “Калашников” се готви сериозно да повиши възможностите на “градските” подразделения с нови малогабаритни автомати АМ-17 и АМБ-17.

Новото оръжие е създадено за отрядите, които работят на закрито и специално за тази задача то е снабдено с интегрирани прибори за безшумна стрелба.

“АМ-17 е създаден като леко и компактно оръжие. С приклада дължината му е само 50 см, а теглото без пълнителя – около 2,5 кг. Само тези два фактора значително улесняват работата с оръжието в помещения, където освен огнева мощност, бойците се нуждаят и от скорост и маневреност”, каза за Russia Beyond военният анализатор на в. “Известия” Дмитрий Литовкин.

Освен това в новия модел са премахнати и част от класическите съветски и руски компоненти. Новият АМ-17 е без сваляема цевна кутия – тя е заменена от два агрегата.

От концерна “Калашников” обясниха, че цевната кутия се състои от два “рисийвъра”, съединени с шарнири, които се фиксират в работно положение с помощта на щифт. Когато е нужно оръжието да се обслужва и почиства, боецът “разделя” оръжието на две части, за да изпълни всички необходими процедури.

“АМ-17 използва патрони 5,45х30 мм, които се поставят в 30-заряден пълнител с “прозорче”, през което боецът вижда колко патрона му остават. Удобен бонус за всеки стрелец е компановката, която позволява стрелба с лява и с дясна ръка”, допълни експертът.

Също като всички модели на “Калашников” от последните години, АМ-17 е изпълнен с шини Пикантини, които позволяват на него да бъдат монтирани различни прицели – включително колиматорни. Удобство в работата с него осигурява и регулируемият приклад.

“Казано накратко, в оръжието са елиминирани всички неудобства на АКС-74У, които се използваха от подразделението преди – удобството е на първо място. Най-елементарният пример е регулируемият приклад”, отбеляза анализаторът.

Кога оръжието ще бъде в ръцете на ФСБ, ФСО и Росгвардия

Както подчерта експертът, до момента от АМ-17 и безшумната му версия АМБ-17 са пуснати само няколко опитни образеца. Те ще се появят в ръцете на вътрешните силови структури не по-рано от 2018-2019 година.

“В момента текат конструкторските изпитания, след което първата партида ще премине бойни тестове в редиците на спецназ.

Предполагам, че АМБ-17 има добри шансове да замени АМ “Вал” в нишата на безшумните малогабаритни автомати.

Между другото, трябва да изчакаме резултатите от бойните изпитания.

Оръжието, което в момента дава големи надежди, все още не се е доказало на практика”, подчерта Литовкин. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !