Безпокойство в НАТО: ще “разголи” ли С-400 тайните на американския изтребител F-35?

Безпокойство в НАТО: ще "разголи" ли С-400 тайните на американския изтребител F-35?
След като стана ясно, че Анкара проявява интерес към най-новите американски изтребители F-35, възникна въпросът:

дали доставките на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 “Триумф” в страната ще улеснят Москва в научаването на тактико-техническите характеристики на самолетите?

Турските Въоръжени сили проявиха интерес към закупуването на 116 изтребителя, а от Вашингтон вече обмислят възможността да прекратят всяко споразумение за продажба на F-35 за Анкара.

Командването на НАТО е особено загрижено, че Москва може да използва продажбите на своите противоракетни системи С-400 за Турция с цел да разкрие основните технически и тактически характеристики на американския изтребител от пето поколение F-35.

“По ирония на съдбата руската система за ПВО С-400 “Триумф” е потенциално най-опасното оръжие пред което може да се изправи многоцелевия изтребител от пето поколение F-35″, отбелязва германският вестник Spiegel, като допълва, че именно този самолет би следвало да се превърне в основно оръжие не само на американците, но и на други техни съюзници по света.

Авторите отбелязват, че НАТО се страхува от това, че Москва може да злоупотреби с тази система, чието “радарно око” би идентифицирало различни сегменти, третирани като военна тайна, особено що се касае до тактическите способности на този самолет.

С помощта на “Триумф” Русия може да се сдобие с голям брой данни за машините, както и за редица други бойни самолети, смятат източници от северноатлантическия алианс. Според автора на текста С-400 ще се фокусира предимно върху “стелт” защитата на самолета.

“За такъв свръхсложен боен самолет като F-35, степента на неговата невидимост за радарите, както и защитените канали за размяна на данни с наземни/морски радарни станции, както и каналите за радиокомуникация, използвани между самолетите… ако руснаците успеят да дешифрират тези системи, това би било бедствие за нас”, гласи текстът.

През декември 2017 г. беше подписан договор между Русия и Турция за доставките на две батареи от руските зенитно-ракетни комплекси С-400 “Триумф”. Подобен ход беше изненадващ за света, като се има предвид, че Русия продава едни от най-добрите си системи за ПВО-ПРО на страна-членка на НАТО.

С това Москва показа, че няма какво да крие и че работи прозрачно на световния оръжеен пазар. От друга страна САЩ и НАТО многократно изказаха недоволството си от подписването на подобно споразумение, като отбелязаха, че евентуалните доставки на С-400 повдигат много въпроси около реализацията на доставки на американски изтребители F-35 за Турция. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.