Безпилотният летателен апарат “Гром” ще получи собствен турбореактивен двигател

Безпилотният летателен апарат "Гром" ще получи собствен турбореактивен двигател


Той ще бъде носен от 300-мм ракета, която ще се изстрелва от системата за залпов огън “Смерч”. В края на траекторията “Гром” ще се отделя от ракетата-носител и ще започва независима разузнавателна мисия.

Новият безпилотен самолет “Гром”, разработен от руския военно-индустриален комплекс, ще получи турбореактивен двигател. Това съобщи за руските медии неназован източник от компания “Сплав”, цитиран от интернет портала “Интерфакс”. “В рамките на експерименталната фаза на проекта създадохме нов турбореактивен двигател”, каза източникът. Целият проект се осъществява в рамките на компанията НПО “Сплав”.

Само преди година и половина стана ясно, че руските конструктори работят върху ракета, която да бъде носител на тактически безпилотен летателен апарат. Този апарат ще има такива размери, че ще бъде в състояние да се побере на платформата, от която се изстрелват многоцелевите 300-мм ракети “Смерч” (“Торнадо-С”). Неговата основна цел ще бъде да разследва вражески цели на разстояние от над 90 км. Намерението да се проектира ракета-носител за миниатюрен дрон бе обявено наскоро от държавната корпорация “Ростех”.

Генералният конструктор на НПО “Сплав” (част от концерна “Ростех”) Николай Макаровец заяви пред репортери, че в Русия вече е създаден модел на безпилотния апарат, който ще бъде изстрелван от “Смерч”. Той припомни, че идеята за интегриране на дрон и ракета-носител не е толкова нова. В зависимост от интереса на потенциалните възложители проектът може да се реализира бързо. В такъв случай този вид разузнавателен артилерийски комплекс ще влезе на въоръжение в руската армия.

Руският военен експерт Денис Федутинов посочи основните предимства на разузнавателния безпилотен апарат, който ще бъде изстрелван от системата “Смерч”. Според Федутинов основното преимущество на този вид безпилотен апарат пред другите нискоскоростни разузнавателни безпилотни летателни апарати е голямата вероятност да се разгромят вражеските средства за противовъздушна отбрана.

Безпилотният апарат, с помощта на ракетата, ще прелита над отбранителните позиции, където се намират вражеските средства за ПВО. Той ще има и много висока скорост благодарение на високоскоростната ракета-носител, изстрелвана от “Смерч”, която е много сложна мишена за прехващане от ПВО. От друга страна в много случаи средствата за ПВО дори няма да реагират, тъй като ще го считат за стандартна ракета на “Смерч” с класическа бойна глава.

Федутинов подчерта, че основната задача на един безпилотен апарат от този тип е да наблюдава наземните позиции, където се намира врагът.

Що се отнася до основните технико-тактически характеристики, апаратът ще може да изучава вражески позиции от височина от 500 м и във времеви интервал от 20 минути. През това време той ще може ефективно да претърси пространство от 25 кв. км. С интегрирането на подходящ турбореактивен двигател диапазонът вероятно ще стане много по-голям.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.