Афганистан поиска от Русия безвъзмездно вертолети за борба с ИД

Afghan War
Афганистан иска безвъзмездна помощ от Русия в борбата с ИД – в частност отново повдига въпроса за безплатна доставка на ударни вертолети Ми-35, съобщил за „Известия” източник от афганистанските външнополитически кръгове.

В плановете на Кабул влиза да поиска от Москва на безвъзмездна основа да достави определени проверени видове въоръжения, обаче Русия е готова да води преговори изключително на търговска основа, пише „Известия”.

„Ако обединението на ИД и талибаните против афганистанските военни и силите на САЩ действително е станало, то това подкопава усилията на Кабул и поставя под заплаха сигурността на Централно-Азиатския регион.

Преди армията можеше да атакува разпокъсаните групи на противника и да отвоюва територии, сега тази цел става по-малко постижима. Москва е крайно заинтересована в стабилността на региона, затова Кабул в сегашния случай има право да поиска помощ от своите приятели.

Не става дума за начало на военна операция. Най-малкото, което може да направи руската страна, е предоставяне на военна помощ” – отбелязал дипломатическият източник.

В медиите вече се появи информация, че талибаните и ИД сключили мълчаливо примирие, за да противостоят ефективно на афганистанските военни и силите на САЩ.
Източник: blitz.bg/

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !