Атентат срещу българската база „Индия“

Атентат срещу българската база „Индия“
На 27 декември 2003 г. в Кербала, Ирак е атакувана с камион-бомба установената в града първа база на български войски в Ирак – база „Индия“ (буква „I“ в системата за буквуване на НАТО).

Атаката започва в 11:45 ч. местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона.

В базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ВИП ескорт в пълно бойно снаряжение. Част от екипа влиза в сградата и поема охраната на командира на базата, снайперистите на екипа Т.С. и Т.К. се качват на покрива и застрелват останалите живи в кабината на камиона (преди това единият е ранен от картечарите на вишките). Командирът на базата е скрит под стълбите на сградата от А.Д. и спасен от последвалата експлозия.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Малко по-късно е намерено ИВУ по маршрут на ВИП ескорта. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артилерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващия ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база атентатори самоубийци нападат също логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли-бомби. При атаките загиват 5 български войници, 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни, а между ранените са 9 военнослужещи от Ирак, както и над 160 полицаи и цивилни.

На 30 декември 2003 г. в България е обявен национален траур в памет на загиналите български войници.

Вследствие на атаката загиват 5 български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е сериозно повредена. След инцидента българският контингент изоставя тази база и се премества в база „Кило“ (буква „K“). По-късно контингентът е преместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.

Загинали българи
капитан, посмъртно произведен в майор Георги Христов Качорин, командир на рота
лейтенант, посмъртно произведен в старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, командир на взвод
старши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат Иван Христов Инджов, командир на отделение
младши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат Антон Валентинов Петров, командир на отделение
редник, посмъртно произведен в офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, мерач

Ние от военният портал Wars BG Ви приканваме днес да сведем глава в памет на загиналите Български войници изпълняващи мисията си в Кербала!

От наше и Ваше име изказваме дълбоки съболезнование на всички техни близки и роднини, на всички техни приятели!

Да кажем светла им памет и нека се помнят имената им!


Loading...

МИР НА ДУШИТЕ ИМ! АМИН!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.