Самолет със защита: “Сухой” модернизира Су-34

Самолет със защита: "Сухой" модернизира Су-34
Един от най-добрите руски тактически бомбардировачи в своя клас – Су-34, ще премине през модернизация, съобщи “Российская газета”.

Според данни на агенция “Интерфакс” разработчиците на машината от “Сухой” вече са подписали съответния договор с руското министерство на отбраната.

Източник от отбранително-промишления комплекс твърди, че обновеният бомбардировач ще е с разширени бойни възможности, като на първо място това ще бъде постигнато благодарение на новото оръжие и усъвършенстваната авионика.

“Сухой” вече е пристъпила към ескизно-техническото проектиране на модернизираната версия на Су-34.

Може би ще се зачудите защо да се преправя един абсолютно нов самолет (той бе приет на въоръжение само преди 5 години), и то при успешното му бойно кръщение в Сирия?

Става ясно обаче, че именно интензивната експлоатация на бомбардировача в Близкия изток е подсказала на военните как да подобрят машината. От военното министерство в Москва са формулирали допълнителни изисквания към Су-34 и са ги предали на специалистите от “Сухой”. Така се е появил и новият договор.

Това е нормално: на практика цялата номенклатура от техника и въоръжение (от автоматите и танковете до балистичните ракети и атомните подводници), която се доставя на армията, се модернизира непрекъснато. Съответно така се подобряват техническите ѝ характеристики: мощност, далекобойност, защитеност и т.н.

Според някои данни ВКС на Русия се нуждаят от най-малко 200 такива самолета. На фона на тези нужди, производителите вече започнаха да работят по варианти за адаптиране на новите средства за поражение, радиоелектронна борба и защита към този самолет.

Но и сега Су-34 разполага с доста ефективни средства – ракети клас “въздух-земя” Х-38 и Х-59МК2, ракети “въздух-въздух” и коректируеми авиобомби КАБ-500 и КАБ-1500. Има и бордова станция за радиоелектронна борба “Хибины”.

Сред другите преимущества на Су-34 се открояват голямата му далечина на действие (до 4000 км) и високата скорост на полета (до 1900 км/ч). Бомбардировачът може да носи до 8 т боен товар. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.