Американците предлагат последния си модел изтребител F-16

Американците предлагат последния си модел изтребител F-16


Американците предлагат последния си модел изтребител F-16 Виж повече !

От “Локхийд Мартин” уверяват, че ще успеят да изпълнят изискванията на проекта на българското правителство
Последната модификация на F-16 – блок 72 ще бъде предложена в процедурата за избор на нов многоцелеви изтребител за българските военновъздушни сили.

Новината бе съобщена по време на презентация на концерна-производител “Локхийд Мартин”. Моделът е последната версия, известна още като Viper (V) на най-масовия изтребител в света.
Правителството прие проект за купуване на нови изтребители за 1.8 млрд. лв. с ДДС. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години.

Последната сделка за нови F-16 V бе сключена от Словакия през юли. Официално бе обявено, че за 14 изтребителя ще бъдат платени 1.589 млрд. евро, като в цената се включват амуниции, обучение на пилоти и логистична поддръжка за 2 години. Това прави 113.5 млн. евро на самолет, или над 220 млн. лв.

От “Локхийд Мартин” уверяват, че ще успеят да изпълнят изискванията на проекта на българското правителство. Доставката на първата партида изтребители трябва да започне в рамките на две години от подписването на договора. Дотогава трябва да бъдат получени минимум два самолета, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.
Проектът предвижда да бъдат купени още 8 изтребителя във втората му фаза.

Според Джеймс Робинс, старши мениджър в “Локхийт Мартин”, компанията ще предложи всички необходими системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на жизнения им цикъл.

Той заяви, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35. Сред тях са подобрен радар и система за информация, която стига до пилота в реално време; система, предпазваща от сблъсък със земята, която спасява пилота, ако евентуално загуби съзнание; по-голям обсег на действие и прицел с точност на снайпер.
“Локхийд Мартин” е втората компания, която заявява, че ще участва в процедурата след шведската Сааб, която ще участва с Grippen.
Източник: kanal3.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.