Американците за Ту-160М2: това е “супер бомбардировач”

Американците за Ту-160М2: това е "супер бомбардировач"
Модернизираният “Бял лебед” ще бъде истински “супер бомбардировач”! Така се изразява военният анализатор на американското издание The National Interest Дейв Маджумдар.

Американското издание пише за руския самолет по повод новината, че първите модифицирани ракетоносци ще се издигнат във въздуха още през февруари 2018 година.

“Самолетите се представиха отлично в сирийската кампания, където служеха за установки за изстрелване на крилатите ракети Х-101 с радиус на действие от 4500 до 5000 км, пише американският анализатор.

Според него дейностите по модернизацията на “Белия лебед” вървят с по-бързи от очакваните темпове, тъй като първият полет беше планиран чак за края на 2018 г., но по последни данни го очакваме доста по-рано.

Във всеки случай, допълва журналистът, Ту-160М2 заема централно място в програмата за модернизация на руските стратегически бомбардировачи.

Руските ВКС планират да закупят 50 нови въздушни ракетоносци. Доста вероятно е и 16-те оригинални самолета Ту-160 също да бъдат усъвършенствани до версията М2.

Този брой модернизирани бомбардировачи е напълно достатъчен да задоволи изцяло собствените нужди на руските стратегически войски, които, за разлика от американските, не предвиждат навлизанe във вражески въздушни пространства с цел унищожаване на цели.

Ту-160М2 може да развива скорост над 2 маха и да изстрелва крилати ракети с далечен обсег. Затова стелт технологията не е особено важна за Русия, споделя пред The National Interest сътрудникът на Центъра за военноморски анализи на САЩ Майкъл Кофман. / rbth


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.