Американски медии: Тандемът на С-400 и “Панцир” затваря небето за самолети на НАТО

Американски медии: Тандемът на С-400 и "Панцир" затваря небето за самолети на НАТО
Използвани в тандем, противовъздушната ракетна система С-400 “Триумф” и зенитно-ракетният комплекс “Панцир-С1” ще имат драматичен ефект върху сигурността на руското небе.

Така смятат експертите от американската фондация за анализи The Jamestown Foundation.

И под “драматичен” американците имат предвид, че САЩ буквално няма да могат да припарят до руското въздушно пространство.

Авторите на изследването обръщат специално внимание на развитието на системата “Панцир-С1”, която напоследък е сериозно подобрена. Например, създадена е малка ракета, наричана неофициално “Гвозд”, за борба срещу безпилотни апарати. Очаква се в близко бъдеще “Панцир” да може да поразява цели на разстояние 75 км в сравнение с 40 км в момента, а радиусът му на действие да бъде удвоен от сегашнитe 20 км.

Според анализаторите е интересно, че и до момента в американската армия няма подобни противовъздушни комплекси.

Това се обяснява с факта, че американците разчитат на своите въздушни сили, въпреки че отдавна не са се сблъсквали с реален противник във въздуха. Буквално тези дни американските медии признаха, че “Панцир-С1” е почти идеално оръжие срещу група офанзивни дронове.

В същото време системите С-400 са първата линия на ПВО – те разпознават цели на дължина 600 км и ги свалят на 400 км.

Руското военно министерство вече организира учения, в които тези комплекси работят в тандем, като например проведените неотдавна маневри в Калининградска област.

А заедно със средствата за радиоелектронна борба, С-400 и “Панцир” могат да служат не само за отбрана, но и за ефективно контранападение, твърдят експертите от The Jamestown Foundation. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.