Американски медии обявиха нов списък с Топ-5 на най-опасните руски самолети

Американски медии обявиха нов списък с Топ-5 на най-опасните руски самолети
Американското издание National Interest състави топ-5 на най-опасните и мощни военни самолета на Русия.

Авторите отбелязват, че руските самолети често са по-привлекателна и евтина алтернатива на американските и европейските им конкуренти.

В списъка, съставен от  NI, влизат многоцелевият изтребител Су-27, станал съветският отговор на американските F-15 и F-16 и МиГ-29, широко изнасян и до днес и стоящ на въоръжение в редица постсъветски страни.

Изданието отбелязва отличното въоръжение на Су-27, което включва няколко ракети “въздух-въздух”. Освен това в статията, цитирана от “Взгляд”, се казва, че военновъздушните сили на много страни, включително Индия, Китай, Виетнам и Индонезия, летят на този изтребител и неговите модификации.

МиГ-29 от своя страна е наречен един от най-маневрените самолети, превъзхождащ F-16. При това даденият многоцелеви изтребител може да бъде снабден с ракети АА-8 за боеве на близки разстояния и с оръжие от клас “въздух-земя”.

Су-35, както отбелязва авторът на статията, е забележителен със своята скорост от 2390 км/ч и радиус на поразяване от 1,6 хил. км. и повече. Той се отнася към самолетите от поколение 4++ и в конструкцията му се използват радиопоглъщащи материали (ОЗУ), което го прави по-скрит.

В списъкът е и новото попълнение в руската авиация – самолетът от 5-о поколение Су-57, който е “пряк руски отговор на американските проекти от пето поколение” F-22 и F-35. Развива максимална скорост от 2,6 хил. км/ч и оставя своите “събратя от студената война” да му дишат прахта, пише авторът на статията. Отбелязва се, че според американските военни чиновници новият изтребител на “Сухой” е по-маневрен от американския F-35.

Още един от опасните руски самолети е бомбардировачът Ту-160. Неотдавна беше обявено възобновяването на производството му. Подчертава се, че стратегическият бомбардировач Ту-160 е “невероятно бърз” – той развива максимална скорост от 2220 км/час. “Това с много превъзхожда американските бомбардировачи. Може да се похвали и с обсег на полета от 7,3 хил. км”, отбелязва авторът на статията. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.