Американски експерти признаха “гениалния” дизайн на руска корвета

Американски експерти признаха "гениалния" дизайн на руска корвета
Фотографии на патрулната лодка по проект 22160 “Василий Быков” от състава на Черноморския флот се разпространиха в интернет и привлякоха вниманието на американските военни експерти.

Те признаха гениалния дизайн на корветата, който по забележителен начин свързва малка видимост на радарите и голяма ударна мощ.

Анализаторите от издание The Drive изтъкват, че корабът е построен на модулен принцип и оръжията му могат да се сменят, в зависимост от бойната мисия, дори да става въпрос за борба срещу пирати или офанзивни операции в открито море.

В допълнение към 57-мм артилерийска система АК-147, плавателният съд разполага и с противодиверсионен гранатомет ДП-65 и картечница, пояснява авторът на текста Тейлър Рогоуей, като пояснява, че дори остава достатъчно пространство, на което могат да се разположат два ракетни комплекса “Калибър НК”. Това означава, че 8 ракети могат едновременно да се насочват към морските и сухопътни цели на големи разстояния.

“Русия разполага с корвети от клас “Буян”, особено брутални малки кораби, които за първи път демонстрираха възможностите си за изстрелване на крилати ракети по време на операциите срещу терористите в Сирия от Каспийско море през 2015 година. Но модулността и мощността на корабите за противовъздухоплавателна отбрана по проект 22160 са особено атрактивни, както и способността им да функционират в открития океан за дълги периоди от време”, пише авторът.

3 ВМРО

В разширената версия на проект 22160 корабът има вертикална ракетна установка “Штиль-1”, която се намира между командния мостик и палубата. Системата носи до 20 ракети 9М317МЕ.

Тази концепция е доста иновативна и интересна за проучване от западните флотове. Може да бъде използвана като източник на вдъхновение за многоцелевите бойни кораби, пише в статията.

Ангел Джамбазки

В допълнение, според анализатора, патрулните кораби от модулен тип за отдалечените морски зони по проект 22160 ще бъдат особено търсени на световните оръжейни пазари, особено тези на Виетнам и Алжир.

Корабите по проект 22160 тежат 1800 тона. Новите корвети могат да развиват скорост до 30 възела и за два месеца във водите да изминат над 6 хил. морски мили. Екипажът им се състои от 80 члена. Планира се до 2020 г. в състава на Черноморския флот да бъдат приети 4 кораба по проекта: “Василий Быков”, “Дмитрий Рогачев”, “Павел Державин” и “Сергей Котов”. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BGвоенният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.