Американски експерти нарекоха С-500 “спящ змей”

Американски експерти нарекоха С-500 "спящ змей"

Американски военни експерти отново обсъдиха перспективната система за противоракетна отбрана тип С-500. Докато преди те бяха впечатлени от внушителните характеристики на системата, те сега вдигат тревога поради отсъствието на нова информация в руските медии.

Порталът The National Interest посвети обширна статия на тази тема.

Авторът Марк Епископос започва от това, че 2019 г. изглежда обещаваща за развитието на руските системи за ПВО-ПРО.

В близко бъдеще новите С-350 “Витяз”, допълнителна бригада С-300В4 и десетки други модернизирани системи за ПВО ще влязат в експлоатация. Но журналистът се пита защо нищо не се чува за системите С-500.

След това се изброяват някои от техните характеристики и преди всичко възможността да се използват противобалистични ракети на разстояние до 600 км. Това е с 200 км повече от възможностите на С-400!

Системата също така може да прехване до 10 бойни глави, летящи със скорост от 6,5 км в секунда.

“С-500 е удар по американския престиж“, коментира главният инженер на компания “Алмаз-Антей”, цитиран от автора. “Нашите системи неутрализират американските офанзивни оръжия и превъзхождат всички широко рекламирани противовъздушни и противоракетни комплекси на Америка”.

Тук Марк Епископос отново повдига въпроса защо датите за въвеждане на системите в експлоатация се отлагат няколко пъти, а сега в медиите темата за С-500 е закрита.

Може да се предположи, че става дума за технически проблеми, но има и алтернативно обяснение. Проектът всъщност е почти завършен, но Русия не бърза да обявява това, за да не намалява интереса на чуждестранните клиенти към системи С-400.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.