Американски експерти: “Железният ни орел” трудно може да излезе победител от сблъсък със Су-57

Американски експерти: "Железният ни орел" трудно може да излезе победител от сблъсък със Су-57
Американски военни експерти анализираха хипотетичен въздушен бой между многоцелевите бойни самолети от четвърто поколение F-15 Eagle и ескадрила руски самолети пето поколение Су-57.

The National Interest отбелязва, че в продължение на години американският F-15 е смятан за един от най-добрите бойни изтребители в света, що се отнася до упражняване на господство във въздушното пространство. Именно тези самолети формират половината от въздухоплавателния флот на САЩ.

Поради този факт американските експерти разглеждат бъдещите ползи от него, в случай, че му се наложи да се изправя срещу руския Су-57, за който Западът твърди, че ще се превърне в особено опасен противник.

В статията се твърди, че руският Су-57 ще се превърне в респектиращ противник, когато се сдобие с новите си двигатели, над които в момента се работи усилено. “Той ще представлява огромна опасност за нашите самолети.

Самолетът има изключително балансирана комбинация от скорост, маневреност, употреба на технологии, които го правят невидим за радарите ни, както и развита система за противоелектронна борба”, констатират американските експерти.

Те твърдят, че има технологии, които могат да улеснят откриването на руските самолети от пето поколение. Това са многофункционални инфрачервени системи за търсене и наблюдение, които имат опция и да насочват ракети към мишени. Нещо повече, най-добри резултати в борбата срещу руските изтребители могат да се постигнат при комбинацията на такива системи на множество платформи-бойни самолети, чрез което да се формира “мрежа”.

В текста се отбелязва, че компания Lockheed Martin разработва многофункционална система Legion Pod, която може да се прикачва на самолети и евентуално да се адаптира за този американски изтребител.

Въпреки това, с изключение на тактическото решение за “невидимостта” на руския изтребител, в публикацията не е представен довод, който да говори за предимство на F-15 над Су-57 във въздуха. На американските експерти им се налага да признаят, че при евентуална повреда на носителите на ракети от клас въздух-въздух, американските самолети трябва да влязат в близък бой с руските си “колеги”, които обаче значително превъзхождат опонентите си по отношение на маневреността. / The National Interest

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.