Американски военни: Почвайте преговори с Русия, нямаме средства за ядрена триада!

Американски военни: Почвайте преговори с Русия, нямаме средства за ядрена триада!

Русия!
Според специалистите Вашингтон трябва да обнови арсенала си от междуконтинентални балистични ракети и да продължи работата по проекта за бомбардировачи B-21 Raider
В САЩ за пореден път бе обсъдена стратегията за национална сигурност. В обсъждането са участвали представители на Конгреса, на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ STRATCOM и други цивилни и военни специалисти. Форъмът се е състоял в Института за политика в университета в Харвард, а дискусията е била доста гореща, съобщават руски медии.

Генерал Джон Хайтън, STRATCOM:

“Когато представител на Конгреса ми зададе въпроса с какво разполагаме, за реализиране на стратегията за национална сигурност, аз отговарям – това, с което разполагахме и миналата, и по-миналата година. Съветът ми е следният: ние имаме нужда от сила, която да може да реагира веднага на всяка възможна заплаха, съществуваща в съвременния свят. Такава сила е ядрената триада. Руснаците разполагат с мощна триада, която е насочена срещу нас. А когато аз нямам такава триада, не мога да гарантирам нанасянето на ответен удар. Това означава, че не мога да дам гаранции за сигурността на страната”.

Ядрената триада е форма на изграждане и организиране на стратегическите ядрени сили, включваща три основни компонента: базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с атомно оръжие стратегически бомбардировачи и изстрелвани от подводници балистични ракети.

По-рано от Пентагона, както пише Defense News, съобщиха за плановете си за засилване на ядрената мощ на подводния флот на САЩ – в това число с помощта на скорошно влизане в строя на перспективните подводници от клас “Колумбия”. Освен това стана ясно, че за развитие на ядрената триада е необходимо да бъде обновен арсеналът от междуконтинентални балистични ракети и да продължи работата по проекта за бомбардировачи B-21 Raider.

През 2017 г. бе заявено, че Бюджетното управление на Конгреса на САЩ оценява разходите на Пентагона за развитие на бойния адрен арсенал на страната на 1 трилион долара за 30 години.

В хода на обсъжданията в Харвард конгресмени са заявили, че “вероятно това е повече, отколкото САЩ в момента могат да си позволят”.

След това заявление за липсата на средства за развитие на ядрената триада генерал Хайтън се обърнал към конгресмените и другите участници в дискусията:

“В такъв случай имам рецепта за вас: сядайте на масата на преговорите с руснаците. Ако наистина искате да икономисате средства, трябва да измените самото понятие за заплахата”.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.