Американски анализатор нарече руския ракетен комплекс “Утес” в Крим “убиец на кораби”

Американски анализатор нарече руския ракетен комплекс "Утес" в Крим "убиец на кораби"
Информацията за превъоръжаването на ракетния комплекс “Утес” в Крим с нови далекобойни и маневрени ракети привлече вниманието на чуждестранните военни, пише “Российская газета“.

Американският анализатор на изданието The National Interest Майкъл Пек определи бреговия дивизион като “истински убиец на американския флот”.

Наблюдателят отбеляза, че създаденият още в годините на СССР брегови ракетен комплекс е преминал през сериозна модернизация след присъединяването на Кримския полуостров към състава на Русия и се е превърнал в сериозен инструмент за сдържане от нахлуване в Крим от страната на Черно море.

“Обект 100” е създаден през 1957 г. в района на нос Айя. След разпадането на СССР той е предаден на Украйна и се руши. През 2014 г. комплексът е възстановен и произвежда бойни пускове на противокорабни ракети.

“Успешните пускове след ремонтно-възстановителните работи показаха готовността на комплекса да защити своя сектор от кримското крайбрежие. Крайцери, фрегати, десантни кораби и ракетни катери – една ракета е достатъчна, за да бъде изведен от строя всеки кораб”, заяви генералният конструктор на “НПО машиностроене” Александър Леонов.

Благодарение на големия си радиус на действие ракетите, изстреляни от комплекса “Утес”, могат да прикриват крайбрежието на полуострова на разстояние 300 км. Освен стационарния “Утес”, за сигурността на Крим се грижат и мобилните ракетни дивизиони “Бастион” и “Бал”.

Майкъл Пек отбелязва, че “за страни с огромна брегова линия, обхващаща два континента и два океана, бреговата охрана е по-евтино решение, отколкото изграждането на огромен флот”. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.