Американски анализатори признават, че не могат да бият руските танкове Т-90 по отношение на износа

Американски анализатори признават, че не могат да бият руските танкове Т-90 по отношение на износа


В света на танковете, където популярност набират все по-скъпи машини, руският Т-90С остава актуален, благодарение на икономически ефективното съчетание на огнева мощ, управляемост и дълъг живот, пише американското издание The National Interest, цитирано от руски медии.

Представеният от “Уралвагонзавод” през 1992 г. Т-90 бързо стана главен танк на руските Сухопътни войски. И макар руската армия да прекрати поръчките на машините през 2011 г., Москва продължава да доставя зад граница експортния му вариант Т-90С, отбелязва изданието.

Авторът на статията отбелязва, че в Т-90 руските инженери са обединили най-добрите елементи от Т-72 и Т-80, при това стойността на танковете е около половината от цената за производството на американския M1 Abrams. Така Т-90 ознаменува печелившата стратегия на Русия по отношение на привличането на международните купувачи, които предпочитат икономически ефективни и функционални бойни машини, констатира авторът.

Той нарича Т-90 един от бестселърите в сферата на износа на въоръжение за последните десетилетия, като отбелязва, че дори Ирак се съгласи да купи над 30 танка Т-90С за замяна на по-скъпите M1 Abrams. Отделно се отбелязва, че приемникът на Т-90С, забележимо по-мощният и по-скъп Т-90МС, се предлага от Русия в качеството на допълнение към своя предшественик, а не като негова замяна. Така Москва се стреми да заеме различни пазарни сегменти за тежка бронирана техника.

Макар нито един от видовете оръжие да не може завинаги да запази актуалността си, благодарение на рационалната си конструкция Т-90 се оказва удивително устойчив на световния оръжеен пазар, подчертава авторът на статията.

В своя по-ранна статия The National Interest отбелязаха, че в близкоизточните конфликти руските танкове Т-90 демонстрираха по-добри възможности от американските и немските си “колеги”.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.