Американски анализатори: как да се спасим от ракета “Циркон”, която прелита 160 км за 60 секунди?

Американски анализатори: как да се спасим от ракета "Циркон", която прелита 160 км за 60 секунди?
Руските хиперзвукови ракети “Циркон” представляват реална заплаха за флота на САЩ – на първо място за самолетоносачите, за чието поразяване са предназначени, смятат военните експерти от Popular Mechanics.

Новото оръжие се намира на крачка от серийното производство, с първите “Циркони” могат да се сдобият подводниците от тип “Ясень”, като летателните изпитания на ракетите ще се състоят през 2020 г. на борда на атомните подводници “Казань”.

Гигантската скорост на ракетата затруднява прехвата ѝ предимно поради това, че не оставя на противника време за вземане на решения. След изстрелването си “Циркон” се издига на височина от около 30 км и след това се насочва към целта си. При скорост от 8 Маха ракетата за минута преодолява 160 км.

Мощният радар SPY-1 на системите за ПВО-ПРО Aegis – с които са снабдени намример американските крайцери от тип Ticonderoga – е способен да забележи заплаха на разстояние от около 300 км – при условие, че ракетата лети високо. В такъв случай командването на кранцера има две минути, за да организира прехвата.

Ако “Циркон”, подобно на другите руски противокорабни ракети, след достигането на крайсерска скорост се снижи на пределно малка височина, надводният кораб ще я открие на дистанция от едва 50 км. И екипажът ще има 20 сек за предприемане на мерки, което е явно недостатъчно.

Изданието предлага два начина за решаване на проблема. Първо, може да се поместят радари в атмосферата на голяма височина – подобно на това как два аеростата с апаратура JLENS постоянно “висят” над източното крайбрежие на САЩ, защитавайки от ракетна атака Вашингтон. Второ, може решенето за откриване на заграждащ огън да се повери на изкуствен интелект, действащ далеч по-бързо от човешкия. Но това е доста рисковано, ако прехватът трябва да се осъществи в район с оживено гражданско авиационно движение.

Между другото, JLENS е предназначен за откриване на нисколетящи крилати ракети. Но от хиперзвуково оръжие САЩ нямат защита, отбелязва “Российская газета”.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.