Западни медии сравняват броя на американските и руските военни бази по света

Западни медии сравняват броя на американските и руските военни бази по света
Американците все още имат повече военни бази от руснаците. Руснаците обаче са по-съобразителни относно своите инвестиции, тъй като с минимални инвестирани ресурси, те демонстрират ефективност на терен.

Военните съоръжения на американската армия, намиращи се извън територията на САЩ, няколко десетки пъти надвишават броя на същите съоръжения, които руската армия има в момента. Тази разлика до голяма степен се дължи на разпадането на СССР и Варшавския договор.

Така страните, които преди това са били във военнен съюз с Москва, днес определено имат по-добри отношения с Вашингтон. Може би най-добрият пример за това е Полша, която предостави свои територии на американците за неограничено изграждане на военни бази и други съоръжения, в които се складира и най-модерната американска военна техника. Трябва да се отбележи, че Русия, поради липсата на финансови ресурси, затвори някои от своите военни бази. Напоследък обаче се наблюдава обратната тенденция в политиката на Москва, пише изданието Newsweek.

Днес Русия разполага с общо 21 военни съоръжения, намиращи се извън нейната територия, пише Newsweek, позовавайки се на руския информационен портал “Известия”. В рамките на тези военни съоръжения и бази има мотострелкови дивизии (руските военни бази в Армения и Таджикистан), както и радиолокационни бази на територията на Беларус и Казахстан, а също и полигони за ракетни изпитания, които също се намират в тези страни. Има и три военни бази на военновъздушните сили в Киргизстан, Армения и Сирия, както и две военноморски бази, разположени във Виетнам и Сирия.

Съединените щати обаче разполагат с между 600-900 военни съоръжения по целия свят (данните за 2009 г. сочат общо 716 военни съоръжения). 13 от тях са класифицирани като “големи”, 19 като “средни”, а останалите над 600 обекта са “малки“” военни съоръжения, като складове за материално и техническо обезпечаване на армията.

Според американския Newsweek обаче тази класификация не е толкова надеждна, тъй като сред тези “малки” военни съоръжения има такива, които могат да бъдат описани и като “големи”.

Най-добрият пример за това е въздушната база “Колман”, намираща в близост до град Манхайм в югозападната част на Германия, която не е категоризирана като “голямо” или “средно” военно съоръжение, макар че в нея се намират повече от 1000 американски войници и голям брой складове с оръжия и военни технологии. По същия начин е категоризирана и американската военна база “Футенма”, която се намира в Япония, с над 3000 американски морски пехотинци.

“Съединените щати продължават да имат най-мощната армия в света. Това обаче не означава, че Русия не може да има силно влияние в някои части на света. Всъщност нейният подход е особено интересен – тя постига максимално благоприятен ефект на бойното поле с възможно най-малко инвестиции. Най-добрият пример за това е Сирия. Русия възприема много сериозно въпроса за икономиката на силите”, каза Евелин Фаркаш, бивш заместник-помощник министър на отбраната на САЩ, специализиран по въпросите за Русия, Украйна и Евразия. / gazeta.ru

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.