Ако сме извън НАТО, щяхме да имаме 4 пъти по-силна армия, на половин цена…

Ако сме извън НАТО, щяхме да имаме 4 пъти по-силна армия, на половин цена…
НАТО е абсолютна катастрофа за Българската армия, пише в становище на група запасни офицери. Подобна военна организация изобщо не ни е “по чергата”, съответно малка и бедна страна като нас, да членува там, е форма на военно самоубийство.

Според офицерите, България никога не е имала и още 100 години няма да има необходимата икономика, за да поддържа скъп тип армия, каквато изисква НАТО.

“Помислете – САЩ и Русия се приблизително равни по сила. САЩ поддържат своята армия с 800 милиарда долара годишно. Русия я поддържа с 80 милиарда” – казват военните.

Всички държави в НАТО са принудени да следват американския модел, като самите САЩ са и основен източник на въоръжение. Т.е. оръжието е скъпо. При тези ценови равнища, дори конкурентните продукти са скъпи. Това вероятно е възможно за страни с висок жизнен стандарт и високи данъчни постъпления. Но за България е абсурдно да работи по този модел.

“Точно затова сме в смешната ситуация да се чудим да купим ли 8 изтребителя. Какво са 8 самолета? Едно нищо. В същото време струват планина от пари, спрямо нашите възможности, които не е ясно някога ще имаме ли. Същото е и с всеки друг вид военна техника. Затова от 25 години сме в пълен “тупик” – все се чудим и все отлагаме. И никога няма да се въоръжим.” – сигурни са офицерите.

“Един чисто нов “Миг” струва на една четвърт от цената на втора ръка Ф-16 или “Еврофайтър”. Един руски танк е 5 пъти по-евтин от еквивалентен “Леопард” или “Ейбрамс”. И мунициите са в пъти по-евтини. И най-важното – голяма част от руската техника може да се произвежда у нас, което още би свалило разходите. И както и да го погледнем, това е единственият изпълним начин изобщо да сме въоръжени” – пише в писмото, изпратено до МО, Президента и Премиера.

Също абсурдна е ситуацията и с личния състав. Ние разчитаме само на наемници, за които няма достатъчно кандидати. По-изгодно е да си полицай, отколкото войник. А най-надъханите войници, родени за това, лесно се продават в чужди наемни и охранителни подразделения. Няма как да ги задържим.

За България правилният модел е “хибридният” – полупрофесионална армия. Това не означава връщане на военната служба, а наличие на настоящата професионална армия, плюс засилено обучение по военно дело в университетите или в съботно-неделни курсове за невисшистите. Допълнително се включва т.нар. “национална гвардия” – доброволчески корпус от преминали военно обучение граждани, бивши полицаи, военни и пр. В комплект всичко това може да осигури постоянно в разпореждане 60-70 хиляди души. Т.е. 4 пъти над настоящата армия която на документи е 25 хиляди души, но реално е 15 хиляди, защото има 40% незаети щатове.

В НАТО ние сме в рамките на скъпото оръжие и западния “пансионен” тип армия, която е скъпа. Просто няма начин изобщо да имаме армия, освен ако Западът не започне да налива поне по 5 милиарда лева годишно за военни цели у нас.

Собствена армия е възможна само извън НАТО и извън ограниченията, твърдят специалистите.

България никога не е имала скъп тип армия, като изискваната от НАТО. И преди 9 септември е била национален тип евтина и ефективна народна армия.

Като цяло, можем да имаме 4 пъти по-силна войска на около половината от настоящата цена, категорични са те. Тя би осигурила по-високо ниво на сигурност от настоящото, при което разчитаме реално на съюзниците ни да ни пазят. / Г.Н.

Армията ни е в плачевно състояние. Няма обувки и дрехи. Сградният фонд е полуразрушен, няма елементарни условия

Нямаше армия на Балканите и в половин Европа, която можеше да воюва с България, а сега…

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.