Ядреният “император”: крайцерът “Петър Велики”

Ядреният "император": крайцерът "Петър Велики"
В интернет се появи видео, посветено на главния кораб на Северния флот – тежкият атомен ракетен крайцер “Петър Велики”.

Размерите на най-големия боен кораб в света, който не е предназначен да носи самолети, са впечатляващи: водоизместимостта му при пълна натовареност е 25 000 т, дължината му е 251 м, а височината – 59 м.

Енергията, която произвеждат двата му ядрени реактора, би била достатъчна да захрани цял един град. “Петър Велики” може да обиколи планетата 50 пъти, без да презарежда.

Дължината на всички коридори на борда е над 20 км, а максималната скорост, която развива корабът, е 32 възела, пише ТВ “Звезда”.

Крайцерът от проекта “Орлан” е създаден за унищожаване на самолетоносачи. “Петър велики” има 20 пускови установки за крилати ракети “Гранит“.

Тези ракети са с дължина 10 м и тежат по 7 тона. Скоростта им е до 2,5 маха и носят ядрени бойни глави с мощност 500 килотона.

“Гранитите” могат да нападат в група: летят към целта ниско над водата, без да издават никакъв радио сигнал.

За борба с подводници “Петър Велики” използва три хеликоптера Ми-27ПЛ и торпеда “Водопад”. Крайцерът има 3 хидроакустични антени, а от нападение по въздух го пази ЗРК С-300 “Форт”. Данни за целите подава система от два радара.

За 2019 и 2020 г. е планирана цялостна модернизация на “Петър Велики” и подмяна на ударното му въоръжение. Крайцерът ще получи нова универсална установка за изстрелване на крилати ракети “Калибър”, “Оникс” и “Циркон”. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.