С колко балистични ракети разполага руската армия?

Стратегическите ракетни войски на руската армия разполагат с около 400 междуконтинентални балистични ракети.

Това съобщи командващият на войските генерал-полковник Сергей Каракаев.

Ракетите са с бойни глави от различен тип и клас, а в арсенала им са концентрирани над 60% от носителите на ядрено оръжие и бойни заряди, предаде “Российская газета“.

“Количествените показатели на групировките съответстват на параметрите за ограничаване на стратегическото настъпателно въоръжение, установени в Споразумението СТАРТ, и са достатъчни за осъществяване на различни задачи за ядрено сдържане”, каза военачалникът, цитиран от “Красная звезда“.

Генералът отбелязва, че на мястото на ракетите “Топол” във войската идват новите ракетни комплекси “Ярс”, като окончателното превъоръжаване на всички ракетни дивизии ще приключи до 2026 година.

“Въпреки външната прилика с “Топол”, перспективният комплекс “Ярс” е принципно нов ракетен комплекс с междуконтинентални балистични ракети с мощен комплекс за преодоляване на ПРО и ново бойно снаряжение.

Съществено са подобрени и характеристиките на комуникационните средства. Благодарение на съвременните средства за маскировка и имитация са повишени и характеристиките за укриване”, заяви Каракаев.

“Ярс” носи не един, а 3-4 ядрени блока, като ракетите могат да летят на разстояние над 10 000 км. Експертите смятат, че използваните при създаването на новите ракети технологични решения гарантират висока устойчивост. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !