Руските амазонки: защо жени постъпват в армията?

Руските амазонки: защо жени постъпват в армията?
Военната служба не е фасулска работа, но хиляди руски жени постъпват в армията и изпълняват задълженията си на терен, вариращ от изпепеляващи сирийски пустини до замръзналото кралство на Арктика. Не се заблуждавайте, те вършат работата си не по-лошо от всеки мъж.

Жените в Русия нямат задължителна военна служба, но имат право да работят като наемници. Днес над 326 хил. жени са обвързани с руските въоръжени сили. Този брой включва както войници (45 хил.), така и цивилен персонал във военни университети, както логистични, медицински услуги и др.

Руските жени, изпълняващи дълга си да защитават родината, могат да бъдат открити в много различни военни формирования и дори на различни континенти. Те служат в Сухопътните войски, Военновъздушните сили, както и в Ракетните войски със стратегическо назначение и участват в битки на места, вариращи от Сирия до Северния полярен кръг.

Женската военна служба не се различава много от тази на мъжа, а в руската армия няма специални звена за жени. Те живеят в казармата (отделно от мъжете) и провеждат ежегодни физически изпити (макар и с различни стандарти).

Въпреки това, някои военни служби са затворени за жените войници: те не могат да изпълняват задълженията на гарнизона и стражата, и няма да откриете жени в бойните екипи на първа линия, защото животът им не трябва да бъде поставян в непосредствен риск.

Първото изключение обаче на това “безусловно правило” е направено тази година, когато Министерството на отбраната започна подготовката на жени бойни пилоти, което се случва за първи път в съвременната руска история. Първата група се състои от 16 млади жени, а други ще ги последват през следващата година. Някои ще полетят с военни транспортни самолети, а други ще се окажат пилоти на МиГ-35с, Ту-160с и може би дори най-новия Су-57.

Изтощителната служба, пред която са изправени елитните въздушни войски, е голямо предизвикателство за жените войници. Все пак те имат възможност да се докажат в “Сините барети”. Отговорностите включват асистиране при кацане на войници и военно оборудване.

Що се отнася до кариерната стълбица, няма ограничения за жените в армията. Най-решителните и най-отдадените на работата имат шанс дори да достигнат ранга на генерал.

Военната служба има очевидни предимства за жените: социална защита, стабилна работа, добра заплата, безплатна и качествена медицинска помощ, както и възможност за получаване на апартамент след завършване на службата. Жените войници също не трябва да се безпокоят, ако излязат в отпуск по майчинство; работата им няма да избяга.

Някои жени вярват, че техните умения и таланти са по-полезни в защита на родината не от външни врагове, а от вътрешни. Днес около 170 хил. руски жени служат в полицията; не само като секретарки, а и като криминалисти и следователи.

Онези жени, които не искат да се занимават с оръжия, могат вместо това да се борят с врагове от друг вид: пожари, наводнения и други природни бедствия. Една от най-важните професии за жени в Министерството на извънредните ситуации е работата като психолог, която оказва помощ на хората по време на бедствия. / actualno.top


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.