Русия работи над най-бързия боен хеликоптер в света

Русия работи над най-бързия боен хеликоптер в света
Летящата машина ще се движи със скорост от 500 км/ч и ще бъде въоръжена до зъбите с най-новите ракети „Атака“.

В момента проектът е наречен „летяща лаборатория“ и скоро ще се превърне в най-бързо летящия боен хеликоптер в света. Той ще е базиран на руския Ми-24, който е голям вертолет, способен да превозва до 8 пасажери.

„Това е експериментален проект, който ще представи първите си резултати до няколко години.

Основната цел е да се увеличат летателните способности на бойната машина, обхватът, в който може да засегне врага, разпознаването и унищожаването на цели и способността за летене в неблагоприятни атмосферни условия“, сподели с Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козулин.

Според шефа по бойна подготовка на армейската авиация на руските ВКС Олег Чесноков производителите на оръжия разработват системи за наблюдаване и насочване от нова генерация, както и нови управляеми ракети за далечни разстояния.

Прототипът на хеликоптера вече достига 405 км/ч по време на тестове, до голяма степен благодарение на новите си остриета, създадени от композитни материали.

„Основната цел е 500 км/ч да стане нормална и стабилна скорост  за новия хеликоптер, въоръжен с оръдия, ракети и броня“, сподели Козулин, като добави, че създаването на подобна машина не е бърза задача.

За какво ѝ е на Русия толкова бърз хеликоптер?

Повечето бойни хеликоптери се движат със скорост от 300 км/ч, но последните тенденции са те да стават възможно най-бързи.

„Хеликоптерите са много удобен вид транспорт, а също така и бойни машини. Те не изискват летища за излитане и кацане и могат да превозват отряди до бойните зони за кратки срокове. Целта днес е да направим тези неща бързи и по-ефективни“, продължи Козулин.

Европейците вече демонстрираха високоскоростен прототип, наречен Eurocopter X3 Hybrid. Американските инженери също работят над бъдещия S-97 Raider. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *