Русия пуска на вода най-новия атомен подводен ракетоносец “Княз Владимир”

Русия пуска на вода най-новия атомен подводен ракетоносец "Княз Владимир"
Атомната подводница-ракетоносец “Княз Владимир”, четвъртата от проекта 955А “Борей”, ще бъде пусната на вода през ноември, съобщиха от командването на руския ВМФ.

“В най-скоро време в Северодвинск ще бъде пусната най-новата стратегическа ракетоносна атомна подводница “Княз Владимир”, съобщи главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Владимир Корольов в интервю за “Красная звезда“.

Подводниците от клас “Борей” са носачи на междуконтинентални балистични ракети “Булава” (всяка от тях е натоварена с по 16 ракети).

Те са изключително тихи, най-вече благодарение новите безшумни херметични електрически помпи, разработени и пуснати в серийно производство от руското предприятие “Лопастные гидравлические машины” (ЛГМ).

Плавателните съдове са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава” (по 16 на всяка подводница), които също са изключително тихи.

Те могат да поразяват цели на разстояние до 8000 км, всяка лети със свръхзвукова скорост и е с мощност 150 килотона.

“Ушите” на кораба са в цифровия хидроакустичен комплекс “Иртиш-Амфора-Б-055” – по характеристики той превъзхожда оборудването на американските подводници клас Virginia и позволява на екипажа на “Борей” да засича противникови кораби много преди те да забележат подводницата. За морски бой подводницата е въоръжена с торпеда и крилати ракети “Калибър” и “Оникс”.

Плановете са да бъдат построени осем подводници клас “Борей”, като три вече са предадени на флота. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.