Русия пуска на вода най-новия атомен подводен ракетоносец „Княз Владимир“

Русия пуска на вода най-новия атомен подводен ракетоносец "Княз Владимир"
Атомната подводница-ракетоносец „Княз Владимир“, четвъртата от проекта 955А „Борей“, ще бъде пусната на вода през ноември, съобщиха от командването на руския ВМФ.

„В най-скоро време в Северодвинск ще бъде пусната най-новата стратегическа ракетоносна атомна подводница „Княз Владимир“, съобщи главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Владимир Корольов в интервю за „Красная звезда„.

Подводниците от клас „Борей“ са носачи на междуконтинентални балистични ракети „Булава“ (всяка от тях е натоварена с по 16 ракети).

Те са изключително тихи, най-вече благодарение новите безшумни херметични електрически помпи, разработени и пуснати в серийно производство от руското предприятие „Лопастные гидравлические машины“ (ЛГМ).

Плавателните съдове са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети „Булава“ (по 16 на всяка подводница), които също са изключително тихи.

Те могат да поразяват цели на разстояние до 8000 км, всяка лети със свръхзвукова скорост и е с мощност 150 килотона.

„Ушите“ на кораба са в цифровия хидроакустичен комплекс „Иртиш-Амфора-Б-055“ – по характеристики той превъзхожда оборудването на американските подводници клас Virginia и позволява на екипажа на „Борей“ да засича противникови кораби много преди те да забележат подводницата. За морски бой подводницата е въоръжена с торпеда и крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“.

Плановете са да бъдат построени осем подводници клас „Борей“, като три вече са предадени на флота. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *