Русия избегна афганистанския капан в Сирия

Русия избегна афганистанския капан в Сирия


За две години Русия постигна впечатляваща победа в Сирия. Така и не се сбъднаха мрачните прогнози на Запада от есента на 2015 г., че арабската страна ще се превърне във „втори Афганистан“ за Русия.

„Вие се завръщате с победа по своите родни места, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква! На добър път! Благодаря ви за службата!“. С тези думи руският президент Владимир Путин се обърна в понеделник към руските военни в авиобазата Хмеймим и нареди да се пристъпи към изтеглянето на руските войски от Сирия. Решението бе взето, след като преди седмица руският генщаб обяви пълната победа над терористичната групировка „Ислямска държава“ в страната, пише “Гласове”.

В Сирия ще продължи да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната ще действат постоянно и два пункта за базиране – в Тартус и в Хмеймим. „Ако терористите отново надигнат глава, ние ще им нанесем такива удари, каквито досега не са виждали”, предупреди руският държавен глава.
Главнокомандващият руските Военно-космически сили ген.-полковник Сергей Суровикин уточни, че от Сирия ще бъдат изтеглени 25 летателни апарата – 23 самолета с различна модификация, както и два вертолета К-52. Към родината ще се отправи и военният контингент в състава на отряда на военната полиция на Русия, отрядът за специално назначение, военно-полевата болница, както и центърът за разминиране.

„В Хмеймим остава авиацията ни – бомбардировачите, изтребителите, щурмоваците, армейската авиация. Остава и ПВО“, съобщи бившият командващ на руската авиация Виктор Бондарев, който преди оглавяваше комитета на Съвета на Руската федерация по отбрана и сигурност, цитиран от „Взгляд“. Според него сега на първи план ще излязат руските инженерни войски. Руснаците участват активно в разминирането на територията на Сирия, но се надяват скоро към тях да се присъединят и други страни от ООН.
„Русия демонстрира методи за водене на война, при които резултатът бе постигнат с минимални средства“. Такава е оценката на ръководителя на отдела за изследване на близкоизточните конфликти към Института за иновационно развитие Антон Мардасов, цитиран от „Взгляд“.

Равносметката
През септември 2015 г. президентът Башар Асад контролираше по-малко от 15% от сирийската територия (19 хил. кв. км). Тогава Дамаск се обърна към Москва за помощ, позовавайки се на договора за дружба и сътрудничество, сключен със СССР още през 80-те години. На 30 септември 2016 г. Съветът на Руската федерация даде мандат на президента Путин да изпрати въоръжени сили в Сирия.

Първоначално групировката на руските военно-космически сили наброяваше 50 самолета и хеликоптера. През ноември само самолетите вече бяха 69 единици. Пак през ноември в Сирия за първи път бяха задействани самолетите на далечната авиация на ВКС, които проведоха първия пуск на крилатите си ракети „въздух-земя“ по обекти на терористите. Едновременно с това корабите на Каспийската флотилия за първи път удариха по цели на „Ислямска държава“.
В момента са освободени провинциите Латакия (където и се намира база „Хмеймим“), Алепо, Палмира. След многогодишна обсада бе освободен и град Деир ез Зор, ислямистите са разгромени в провинциите Ракка и Идлиб. До септември 2017 г. руската авиация е извършила над 28 000 бойни полета и около 99 000 удара по терористите. Загубите на руската авиация до момента са следните: три самолета (сваленият от турски изтребител Ф-16 бомбардировач Су-16, а също така Су-33 и МиГ-29К, базирани на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“) и пет хеликоптера.
Само за последните седем месеца са освободени повече от 67 000 кв. км. сирийска територия, повече от хиляда населени места, 78 петролни и газови находища, отчете командващият на руските ВКС Сергей Суровикин. През това време са проведени около 7000 полета, унищожени са 32 000 терористи, 394 танка и повече от 12 000 единици оръжие и техника.

Контролираната от Дамаск част на Сирия се увеличи до 78 000 кв. км. Но основното, според експертите, е промяната в качеството на сирийската армия.
Възродената сирийска армия
В Сирия руските генерали завариха една обезсилена сирийска армия, чиято първоначална степен на подготовка не позволяваше разгръщането на пълноценни оперативно-тактически действия срещу врага, отбелязват руските военни.
Затова се налага Русия да съсредоточи усилията си за потягане на сирийската армия, която в края на втората година добива висока степен на ефикасност.

За разлика от руснаците, американците не водят непосредствени бойни действия в Сирия и Ирак, обясняват руските експерти. Но бързат да уточнят, че за приключена може да се смята само активната фаза на операцията. Сега обаче започва най-интересната част – охраната на отвоюваната от терориститие инфраструктура. За целта в страната остават отряди на военната полиция, самолетоносачната групировка, както и една част от армейската авиация – основно хеликоптери, които ще изпълняват спомагателни задачи. На терен остават също така разузнавателни подразделения, свързочници, артилерийски коректировачи.
В Източна Сирия, както и в Ирак, все още има потенциални бастиони на „Ислямска държава“. Там е необходимо да се провежда оперативно-разузнавателна работа, рейдови операции, смятат руските експерти.
Три етапа на операцията
„По време на първия етап (6-7 месеца) авиацията нанесе удари по стратегическите резерви на противника, по неговата тилова инфраструктура и по системите на управление на оперативно-стратегическото звено“, обяснява президентът на Академията по геополитически проблеми и доктор на военните науки Константин Сивков пред „Взгляд“. Според експерта тази тактика е избрана поради все още слабото взаимодействие със сирийските въоръжени сили.
„По време на втория етап – от пролетта на 2016 г. до средата на тази есен, руската авиация се съсредоточи основно върху подпомагане на действията на сирийската армия, а също така върху разрушението на тиловите комуникации на противника“, продължава Сивков. В този период е възстановено командването вътре в структурите на сирийската армия и се подобрява взаимодействието с руските ВКС. Решаващата заслуга за това е на руските военни съветници, изпратени на място.

По време на третия, заключителен етап, руските ВКС отново предприемат атаки по обекти в тила и най-вече по маневрените групи на терористите, посочва Сивков. „Благодарение на дейността на артилерията и взаимодействието ѝ с другите родове войски се снизи потребността от непосредствена огнева поддържка на ВКС“, заключи той.
И най-важното – Русия обори мрачните предсказания на Запада преди две години, че Сирия ще се превърне във „втори Афганистан“.

Русия не започна да строи социализъм в Сирия
„Трябва да припомним, че в Афганистан, по съветска традиция, се впуснахме да строим социализъм. Това определи по-плътната ни ангажираност практически на цялата територия на Афганистан, както и сериозното присъствие на наземен военен контингент. Въвлечени бяха всички: и сухопътните сили, и въздушно-десантните, и дори гранични войски“, обяснява главният редактор на списание „Отечествен арсенал“ Виктор Мураховски.
За разлика от Афганистан, в Сирия руската държава нямаше амбицията да изгражда нов политически строй, а си постави строго определена задача – да разгроми формированията на „Ислямска държава“. „Политическата задача бе само една – да не се допусне разпадането на Сирия“, подчертава експертът.
Съдбата на Сирия
Войната свърши, но мирът в Сирия все още не е настъпил. Най-сложното предстои – мирното политическо урегулиране на конфликта. Съдбата на Сирия остава неясна: страната е разделена на зони за деескалация, но участниците в политическия процес не са се отказали от претенциите си към власт и територии.
Най-голямо е струпването на сирийски опозиционери в провинция Идлиб: именно тук бяха извозени участниците в въоръжени групировки (които не се определят като терористични) и мирните жители от Алепо и други сирийски градове. Сега в района живеят десетки хиляди сирийци, които не желаят да признаят властта в Дамаск.
Неразрешени остават и противоречията между кюрдите и турците, окупирали северна Сирия при изтласкването на джихадистите от тези райони. На 24 август 2017 г. американците, подкрепящи кюрдите, успяха своевременно да ги изведат изпод ударите на турските войски, действащи в рамките на операцията „Щитът на Ефрат“, но двете страни остават на крачка от въоръжен сблъсък. Кюрдите не желаят да се подчинят на Дамаск и настояват за автономия, а Анкара не може да допусне засилване на кюрдските позиции в близост да границата си, предвид вътрешния ѝ конфликт с кюрдското население. Всичко това може да възпламени нова война на територията на Сирия.
Руските подразделения действително изпълниха много от възложените им задачи: помогнаха на сирийския лидер Башар Асад да се закрепи на власт, подпомогнаха сирийската армия в борбата с ИД и изтласкаха халифата от Сирия и Ирак. Но успешното „решение на идиловския въпрос“ породи цял куп проблеми, с които ще трябва да се справят не само Дамаск и Москва, но и останалите световни столици.
Незнайните воини

От 30 септември 2015 г. до 11 декември 2017-ма Русия е признала официално гибелта на 45 военнослужещи – 10 пилоти, 12 войници, 3 морски пехотинци, 12 съветници и 2-ма офицери от силите за специални операции. Тези данни оповести Лента.ру.
Според изданието обаче тази статистика е неточна, тъй като основната тежест по непосредственото унищожаване на джихадистите на земята и огневата поддръжка на правителствените войски е легнала върху плещите на бойци от частни военни компании.
Косвено за това свидетелствали данните за броя на загиналите руски граждани, публикувани от консулството на Русия и цитирани от „Ройтерс“. Според тези данни през първите 7 месеца на 2017 г. в Сирия са загинали 131 руски граждани, като в това число не влизат военнослужещите.
Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира лаконично документите: „Ние не разпологаме с информация за отделни граждани, които посещават Сирия. С това смятам въпросът за приключен“.
Лента.ру посочва, че единствената отплата за загиналите бойци от частни военни компании ще бъде поставянето на паметен знак на гробовете им в далечната арабска страна. А оцелелите „войници на късмета“, които вероятно ще получат внушителна сума пари, могат да бъдат подведени под отговорност, според руския Наказателен кодекс, който предвижда затвор от 3 до 7 години за наемничество.
По материали от руския печат
Превод: Гласове
Източник: fakti.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.